Gebitsabces

Wat is een gebitsabces?

Kiespijn duidt meestal op een gaatje (cariës) dat gevuld moet worden. De pijn heeft te maken met een infectie. Als iemand besluit om met de kiespijn door te lopen, kan deze infectie zich verder ontwikkelen tot een gebitsabces. De infectie is dan doorgedrongen tot in het wortelkanaal van de aangetaste tand of kies. Het weefsel aldaar gaat dan ook ontsteken en afsterven. Daardoor ontstaat een opeenhoping van pus en groeit er een abces op het tandvlees.

Regelmatig poetsen is van groot belang om tandbederf te voorkomen, want tandplak komt binnen 24-48 uur na het poetsen terug. Onderzoek toont aan dat mensen die lijden aan een allergie en een verhoogde immuniteit hebben, minder last hebben van tandbederf. Tandbederf en tandvleesontstekingen horen in Europa tot de meest voorkomende infecties.

Symptomen

Een abces doet veel pijn. Het is een hevige pijn die komt en gaat, of het is een aanhoudende, kloppende pijn. Vooral bijten en kauwen doet zeer. Het is deels zichtbaar doordat het omliggende tandvlees ontstoken en gezwollen is. Als het abces open breekt, neemt de pijn af.