Gewichtstoename

De meest voor de hand liggende oorzaak van een toename van het lichaamsgewicht is te veel eten. Dit kan te maken hebben met een eetstoornis, maar meestal is het gewoon een kwestie van discipline. Te weinig lichaamsbeweging is een andere oorzaak voor te zwaar worden. Veel mensen leiden tegenwoordig een zittend leven en bewegen te weinig. Ze verbranden niet alle energie die ze met het eten tot zich nemen; de overtollige energie wordt omgezet in vetweefsel.

Overigens worden veel mensen als ze ouder worden vanzelf wat zwaarder. Vaak hebben ze minder lichaamsbeweging dan voorheen en dus eigenlijk ook minder eten nodig. Soms wordt gewichtstoename veroorzaakt door een aandoening, zoals een schildklieraandoening.

Behandeling

Als je echt veel te zwaar bent is het veel lastiger om weer op een gezond gewicht te komen. Hoe pak je dat aan: afvallen op een gezonde manier en zorgen dat het er ook af blijft?!

Een eerste stap kan de huisarts zijn. Die kan je meer vertellen over allerlei mogelijkheden om af te vallen en je ook ondersteunen. Ook heeft je huisarts de mogelijkheid om je door te sturen naar bijvoorbeeld een diëtiste en kan hij je informeren over bijvoorbeeld een maagband. Een andere mogelijkheid is om naar een kliniek te gaan waar je individueel begeleid wordt bij het afvallen. Daar wordt een programma opgesteld om je effectief en veilig af te laten vallen.

Wat kun je zelf doen?

Als je niet zo veel te zwaar bent is het vaak wel mogelijk om zelf wat kilo's kwijt te raken. Door eens kritisch te kijken naar je eetgewoonten en wat meer te gaan bewegen kan je de kilo's kwijt raken. Om te voorkomen dat er daarna weer meer kilo's bijkomen, moet je je gezonde eet- en beweegpatroon natuurlijk wel vol houden. Dus niet een periode extreem lijnen om daarna weer in oude gewoonten te vervallen, maar je eet- en beweegpatroon structureel aanpassen!