Gezwollen borsten tijdens de zwangerschap

Zwangerschap is voor een vrouwenlichaam een heel bijzonder en ingrijpend proces. Nog voordat je het zelf in de gaten hebt, gaat je hormoonhuishouding aan de slag om je lichaam geschikt te maken voor de zwangerschap.

De aanmaak van hormonen zorgt voor de meeste lichamelijke veranderingen in de negen maanden van de zwangerschap. Je baarmoeder groeit, je buik zet uit, en je borsten raken gespannen. De huid kan door dit uitzetten ook een aantal veranderingen ondergaan, zoals zwangerschapsstriemen op buik, borsten en bovenbenen. Ook worden de tepels meestal donkerder van kleur. Daarnaast neemt je lichaamsgewicht behoorlijk toe. Gemiddeld komt een vrouw zo'n 10-12 kilo aan tijdens de zwangerschap. De baby neemt hiervan zo'n 3,5 kilo voor rekening, het vruchtwater nog eens 2,5-3 kilo. Oestrogeen zorgt voor de groei van de borsten en de baarmoeder. Verder wordt de baarmoeder zwaarder en neemt de hoeveelheid bloed en vastgehouden vocht toe.

Behandeling

Als je last hebt van de zwelling van je borsten en buik, kun je hier cremes voor kopen.

Het kruid herderstasje helpt tegen klachten van gezwollen borsten tijdens de zwangerschap of tijdens het zogen. Stop twee handen vol herderstasje in een zeef. Hang deze boven een pan kokend water. De hete damp verhit het kruid in de zeef. Stop, als dit warm genoeg is, het kruid in een schone linnen doek en leg deze op de gezwollen borsten. Daarover weer een zachte handdoek, om de hitte vast te houden. Hou de omslag zo lang op de borst als het prettig voelt.