Hernia Linguinalis (Liesbreuk)

Wat is een hernia linguinalis?

Een liesbreuk is een opening tussen de buikwand die de buikholte scheidt van de benen. De medische term is hernia linguinalis. Door de opening kan een stuk van het buikvlies en soms ook een deel van de darmen in de lies zakken. De aandoening komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Ongeveer 27% van de mannen krijgt ooit een liesbreuk, terwijl dit maar 2% is bij vrouwen. Dit komt omdat de buikwand bij mannen vaak wat minder sterk is dan bij vrouwen. Liesbreuken kunnen op alle leeftijden ontstaan.

 

 

Er zijn verschillende oorzaken van een liesbreuk bekend:
Aangeboren. Dit is de meest voorkomende oorzaak, met name bij jongetjes. Het kanaal waardoor de testikels zijn ingedaald is nog niet gesloten.

Verzwakking van de buikwand. Wanneer er te veel druk op de buikwand komt te staan, wordt deze zwakker en gevoeliger voor een breuk. De buikwand kan verzwakken door:

- Overgewicht
- Te zwaar tillen
- Persen (bijvoorbeeld vanwege obstipatie)
- Langdurig hoesten

De symptomen van een liesbreuk kunnen zijn:
- Een bobbel in de lies. Deze bobbel kan verdwijnen als je gaat liggen
- Een zeurderig, branderig of pijnlijk gevoel in de lies

Je hoeft niet alle liesklachten te hebben. Sommige mensen met een liesbreuk hebben alleen last van een bobbel, maar geen pijn. Andersom kan iemand ook (pijn)klachten hebben zonder dat er een bobbel in de lies zit.

Bij kinderen jonger dan een jaar kan een liesbreuk nog uit zichzelf sluiten. In alle andere gevallen gaat een liesbreuk niet vanzelf over en is er een operatie nodig om de opening weer dicht te maken. De ingreep is tamelijk eenvoudig en vaak kun je dezelfde dag nog naar huis.

Bij de operatie wordt het uitpuilende deel teruggestopt in de buik en daarna wordt de buikwand verstevigd. Het herstel van een liesbreukoperatie verloopt doorgaans voorspoedig. Na enkele dagen kun je meestal weer je dagelijkse bezigheden hervatten en na één week zou je alles weer moeten kunnen. Alleen moet je wel oppassen met bukken en het tillen van zware voorwerpen, omdat er dan veel kracht op je buikspieren komt te staan.

Er is een kans dat een liesbreuk na de operatie toch weer terugkomt. Daarom is het verstandig om factoren die een liesbreuk kunnen veroorzaken zoveel mogelijk te beperken:

- Til niet teveel of te zwaar
- Voorkom dat je moet persen bij je ontlasting. Drink bijvoorbeeld voldoende water en eet genoeg vezels
- Zorg dat je niet te zwaar wordt