Herpes Zoster (Gordelroos)

Wat is Herpes Zoster?

In het kort:

  • Gordelroos is een huidziekte die zich kenmerkt door rode, pijnlijke huiduitslag.
  • De huiduitslag bestaat uit kleine, jeukende blaasjes met vocht erin.
  • De aandoening wordt veroorzaakt door het herpes zoster virus en is besmettelijk.
  • Gordelroos komt voor op één kant van je lichaam, waar de blaasjes een soort gordel vormen.
  • Gordelroos gaat meestal vanzelf weer over, maar soms is behandeling met een antiviraal middel nodig.

Over gordelroos

Gordelroos (ook wel herpes zoster genoemd) is een zeer pijnlijke huidziekte. Gordelroos uit zich als rode, pijnlijke huiduitslag en kleine met vocht gevulde jeukende blaasjes die een soort gordel vormen. Vandaar de naam ‘gordelroos’. Lichaamsgebieden waar gordelroos voor kan komen zijn bijvoorbeeld één arm, één kant van je gezicht of de helft van je borstkas.

Je kunt gordelroos krijgen van het herpes zoster virus. Dit is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Als je waterpokken hebt gehad, blijft dit virus je hele leven inactief in het lichaam aanwezig. Soms kan het virus na vele jaren weer actief worden. Meestal gebeurt dit als je een verminderde weerstand hebt. Eén op de driehonderd mensen krijgt gordelroos, waarbij vrouwen er vaker last van hebben dan mannen. Vanaf je zestigste neemt de kans op gordelroos toe.

Gordelroos komt voor op een deel van je gezicht, romp of één arm of been. De pijnklachten verschillen naarmate de huidziekte vordert. De plek waar de gordelroos opkomt zal eerst tintelen of gevoelig zijn. Binnen één of twee dagen zal de plek pijnlijk worden. Op de vierde of vijfde dag kun je een rode huiduitslag krijgen en kleine, met vocht gevulde blaasjes zien. De blaasjes zitten op één begrensd gebied van je huid, waar ze een soort gordel vormen. De blaasjes kunnen heel erg jeuken en pijnlijk zijn. Je kunt je ook moe en koortsig voelen.

Na ongeveer een week verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes. Van de korstjes kun je kleine littekens krijgen. In sommige gevallen blijft de jeuk en de pijn nog lang aanhouden. Als de pijn maanden of jaren duurt dan noem je dat ‘post-herpetische pijn’. 

Gordelroos is erg besmettelijk. Je bent besmettelijk van ongeveer twee dagen vóór tot maximaal zeven dagen nadat de blaasjes verschijnen. Omdat het virus voor sommige mensen gevaarlijk is, kun je het beste in deze periode contact vermijden met:

  • Baby’s
  • Zwangeren
  • Mensen die nooit waterpokken hebben gehad

Als je nog nooit waterpokken hebt gehad dan kun je door iemand met gordelroos besmet raken en waterpokken krijgen. Je kunt niet rechtstreeks gordelroos krijgen.

Gordelroos is een huidaandoening die kan resulteren in zenuwpijn. Het is belangrijk dat de verschillende soorten pijn, namelijk zenuwpijn, weefselpijn en gemengde pijn, allen op hun eigen manier behandeld worden.

Als je denkt dat je gordelroos hebt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Ook als je zelfhulpmiddelen gebruikt die de klachten verminderen. Als je gordelroos in het gezicht hebt dan moet je meteen een afspraak met de huisarts maken, omdat het virus de ogen kan beschadigen. Als je veel pijn hebt en de zelfhulpmiddelen helpen niet, dan zal de arts je een sterker middel kunnen voorschrijven. Bij langdurige pijn terwijl de blaasjes allang verdwenen zijn, kun je met de huisarts overleggen wat de beste pijnbestrijding is.

Medicijnen

Gordelroos gaat vanzelf weer over. Je zult daarom niet zomaar een antiviraal middel (middel tegen een virus) krijgen. Een antiviraal middel krijg je wél als je een grotere kans hebt op complicaties.

Complicaties zijn een beschadiging van je oog of gordelroos die maar niet over lijkt te gaan. Het antivirale middel wordt ook gegeven als:

  • Je gordelroos in het gezicht hebt
  • Je een verminderde weerstand hebt
  • Je ouder bent en de gordelroos vroeg ontdekt wordt