Herseninfarct (Beroerte)

Wat is een herseninfarct?

Een herseninfarct is een gevolg van de onderbreking van de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen. Het achterliggende hersenweefsel krijgt niet meer genoeg zuurstof en dat deel van de hersenen kan afsterven. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld uitvalsverschijnselen.

Verschil herseninfarct en hersenbloeding

Het verschil tussen een herseninfarct en een hersenbloeding is dat een herseninfarct ontstaat door een bloedpropje in een bloedvat in de hersenen en dat een hersenbloeding ontstaat door een bloeding in of rond de hersenen. Aan de symptomen bij deze aandoeningen is vaak niet te zien om welke van de twee aandoeningen het gaat. Daarom worden een herseninfarct en hersenbloeding in eerste instantie allebei een beroerte of CVA genoemd.

 

De oorzaak van een herseninfarct is een onderbreking van de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een stolsel als gevolg van een ‘verkalkte’ slagader (hersentrombose). Daarnaast kan het ook ontstaan door een bloedpropje dat oorspronkelijk ergens anders vandaan komt en een verstopping van een slagader in de hersenen veroorzaakt (hersenembolie). Risicofactoren voor een beroerte of herseninfarct zijn:

 • Hoge bloeddruk
 • Roken
 • Hypercholesterolemie
 • Erfelijkheid
 • Overgewicht
 • Suikerziekte
 • Weinig bewegen
 • Boezemfibrilleren
 • Migraine met aura bij vrouwen
 • Langdurige stress
 • Alcoholisme
 • Bepaalde hormoonbehandelingen
 • Hart- en vaatziekten

Een beroerte of herseninfarct is soms te herkennen aan bepaalde voortekenen. De belangrijkste voortekenen waar je op moet letten zijn:

- Het scheef hangen van de mond
- Verward spreken
- Verlamming van een arm of been

Andere symptomen van een herseninfarct zijn:

- Dubbelzien
- Blindheid aan één oog of een deel van het gezichtsveld
- Erge duizeligheid
- Erge hoofdpijn
- Doof gevoel / tintelingen
- Verwardheid
- Praten met dubbele tong
- Onvermogen tot praten of niet kloppende woorden of zinnen zeggen.
- Minder evenwicht of coördinatie

Deze symptomen ontstaan vaak plotseling en zijn het gevolg van een zuurstoftekort in de hersenen. Soms herstellen deze symptomen vanzelf weer. Dan wordt het een TIA genoemd (Transient Ischaemic Attack, een voorbijgaande aanval). Een TIA komt altijd plotseling, duurt vaak minder dan twintig minuten en is meestal binnen enkele uren volledig verdwenen.

Tegenwoordig is men voorzichtiger met het gebruik van de term TIA. Als de verschijnselen niet binnen 1 tot 2 uur verdwijnen, is er wellicht toch sprake van een ‘echte’ beroerte. Bovendien kan een TIA een voorteken zijn voor een ‘echt’ herseninfarct. Het is dan ook zaak om dit soort verschijnselen altijd serieus te nemen.

Scheef hangen van de mond, verward spreken en verlamming zijn de meest voorkomende voortekenen van een herseninfarct. Als een van deze voortekenen zich voordoet, bel dan de huisarts of ga snel naar de Spoedeisende Hulp. Ook bij de andere genoemde symptomen moet je zo snel mogelijk deskundige hulp zoeken. Om de schade aan je hersenen zoveel mogelijk te voorkomen, dient de behandeling binnen zes tot acht uur te beginnen. Snelheid is dus essentieel. Wacht niet af of het spontaan hersteld. Ga zo snel mogelijk naar de Spoedeisende Hulp bij de eerste symptomen van een (dreigend) herseninfarct. Een TIA herstelt snel maar op de symptomen is nooit te voorspellen of het een TIA of herseninfarct betreft.

De plaats waar een infarct in de hersenen zich voordoet, is bepalend voor de gevolgen. In elk deel van de hersenen bevindt zich een ‘regelcentrum’ voor bepaalde lichaamsfuncties, emoties en gevoelens. Omdat een herseninfarct in verschillende hersendelen kan voorkomen, kunnen er ook veel verschillende (ernstige) gevolgen zijn. Zo kunnen er lichamelijke gevolgen zijn, zoals