Huidverbrandingssyndroom

Wat is het huidverbrandingssyndroom?

Brandwonden vormen een speciale groep wonden die kunnen ontstaan als gevolg van hitte, chemische stoffen of straling (bijv. zonnestraling). Het grootste deel van de verbrandingen (60-70%) gebeurt thuis, 20% in de industrie en de rest voornamelijk in het verkeer. De thuis opgelopen verbrandingen zijn meestal het gevolg van hete vloeistoffen (thee, koffie, soep, heet water), waarbij vooral kinderen veel risico lopen. In tegenstelling tot wat men vaak aanneemt zijn deze brandwonden meestal ernstig.

Al naar gelang de ernst onderscheidt men bij brandwonden drie graden:

  • Bij een eerstegraadsverbranding is alleen de oppervlakkige huidlaag beschadigd. De huid is rood en pijnlijk, maar geneest zonder blijvende gevolgen;
  • Een tweedegraadsverbranding wordt gekenmerkt door blaren. De pijngewaarwording is hierbij nog niet verstoord;
  • Bij een derdegraadsverbranding sterft het weefsel af en de patiënt voelt geen pijn meer, ook niet als in de huid geprikt wordt.

Een ernstige verbranding betekent eveneens altijd voor de patiënt een enorme psychische belasting. Vaak is het ongeval bewust meegemaakt en zal de patiënt wekenlang in levensgevaar verkeren. Bovendien is de behandeling op zich vaak traumatisch en moet de patiënt in het reine komen met de soms ontsierende littekens.

Symptomen

Complicaties kunnen tijdens en na de verbranding optreden: ademhalingsproblemen door de hitte of door giftige gassen, shock die tot enkele uren tot zelfs dagen na het ongeval kan optreden en infecties van de wonden.

Behandeling

Bij verbrandingen is maar één ding belangrijk: koelen met water, de rest komt later. Zelfs als er een groot gedeelte van het lichaam is verbrand, is direct 10-15 minuten koelen met lauw water van meer belang dan het beste brandwondenziekenhuis dat er is. Bekijk na het koelen de wond: is het groter dan een muntje van SRD 2,50, is het open of is er sprake van verkleuring, anders dan rood: dan direct naar een arts.