Jaloezie

Wat is jaloezie?

Jaloezie is een veel voorkomende emotie die verbonden is met verschillende gevoelens. Vaak is jaloezie gerelateerd aan leedvermaak, maar het heeft ook te maken met bezorgdheid en de behoefte te beschermen.

Jaloezie kan om verschillende redenen optreden. Je kunt jaloers zijn omdat je het beter wilt doen dan een ander, iemand iets misgunt of omdat je bang bent dierbaren te verliezen. Meestal wil je zelf ook bezitten wat een ander bezit. Hierbij kan het gaan om materie, eigenschappen of relaties.

Oorzaken

Er bestaan verschillende vormen van jaloezie met ieder zijn eigen oorzaak. Wanneer je jaloers bent met een duidelijke reden (bijvoorbeeld als je partner vreemdgaat), spreek je van rationele jaloezie. Hiernaast heb je ook irrationele jaloezie, waarbij je onterecht denkt dat er iets gaat gebeuren. Deze vorm van jaloezie komt voort uit onzekerheid en/of angst.

Pathologische of ziekelijke jaloezie (Othello syndroom) is de ernstigste vorm van jaloezie waarbij je op basis van onsamenhangende en onduidelijke feiten en gebeurtenissen je partner van ontrouw beschuldigd. Dit noem je ook wel wanen van ontrouw. Pathologische of ziekelijke jaloezie zou kunnen ontstaan door een slechte hechting aan de ouders tijdens de kindertijd. Ook trauma’s uit het verleden kunnen bijdragen aan wantrouwen naar de partner. Daarnaast spelen gevoelens als onzekerheid ook een bijdrage tot ontwikkeling van ziekelijke jaloezie in de relatie. Alcohol- en drugsgebruik kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van ziekelijke jaloezie.

Symptomen

Bij jaloezie heb je last van gevoelens van afgunst, angst en wantrouwen. Je kunt bij jaloezie zelfs last krijgen van lichamelijke symptomen zoals spierspanning, rillingen en duizeligheid.

Bij pathologische of ziekelijke jaloezie lijd je aan wanen. Het gevaar is denkbeeldig. Daarnaast ben je constant bezig met deze waanbeelden van ontrouw.

Behandeling

Bij jaloezie in een relatie kun je relatietherapie overwegen. Hiernaast kan de jaloersheid verminderen door aan je zelfvertrouwen te werken.

Om ziekelijke jaloezie te overwinnen kun je een behandeling bestaande uit medicatie, psychotherapie of een combinatie hiervan ondergaan. Medicijnen die voorgeschreven kunnen worden zijn antipsychotica en selective serotine heropname blokkers. Die laatsten worden vooral gebruikt als er ook sprake is van een depressie. Als de pathologische jaloezie zo ver gaat dat er geweld zou kunnen ontstaan, kan je (vrijwillig) opgenomen worden.

Wat kun je zelf doen?

Gewone jaloezie kun je zelf proberen te overwinnen, hoewel omgaan met jaloezie heel lastig kan zijn. Je kunt de jaloezie proberen te negeren of te gebruiken om verder te komen. Draai de rollen eens om en vraag jezelf af waarom je soms groen ziet van jaloezie. Maak je doelstelling van datgene waar je jaloers over bent. Probeer dit vervolgens waar te maken. Ook is het goed jezelf te realiseren dat er altijd verschillen tussen mensen zullen zijn. Accepteer deze verschillen en wees blij voor een ander. Kijk hierna ook eens goed naar je eigen zegeningen en probeer blij te zijn met wat je wel hebt.