Longabces

Wat is een longabces?

Een abces is een met etter gevulde holte. De meeste longabcessen breken door naar een van de luchtwegen, waarbij veel sputum wordt geproduceerd dat wordt opgehoest. Een doorgebroken abces laat een holte in de long achter die met vocht en lucht gevuld wordt. Soms breekt een abces door naar de pleuraholte (de ruimte tussen de vliezen die de longen bedekken), waardoor deze ruimte met pus wordt gevuld.

Oorzaken

Een longabces wordt meestal veroorzaakt door bacteriën uit de mond- of keelflora. Bij een onderdrukking van één van de verdedigingsmechanismen tegen zulk een infectie, met name hoesten, kunnen deze bacteriën in de longen terechtkomen. Een longabces kan ook een gevolg zijn van een longtumor, waarbij een deel van de luchtweg wordt afgesloten, of bij mensen met een slecht functionerend afweersysteem.

Symptomen

De verschijnselen van een longabces zijn vaak ernstig ziek zijn, koorts, hoesten, opgeven van veel etterig slijm en soms opgeven van bloed.

Behandeling

Intensieve en snelle behandeling is noodzakelijk om verergering en uitbreiding te voorkomen. Bij een correct ingestelde therapie geneest de aandoening goed.