Ontsteking evenwichtsorgaan (Labyrintitis)

Wat is een ontsteking aan het evenwichtsorgaan?

In het kort:

  • Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het middenoor.
  • Een ontsteking van het evenwichtsorgaan komt meestal door een virale infectie, zoals verkoudheid of griep.
  • Je krijgt last van draaiduizeligheid en/of gehoorproblemen.
  • Meestal verdwijnt een ontsteking aan het evenwichtsorgaan vanzelf, soms is behandeling met antibiotica nodig.

Over ontsteking aan je evenwichtsorgaan

Een ontsteking aan je evenwichtsorgaan wordt ook wel labyrintitis genoemd. Dit komt doordat je evenwichtsorgaan op een labyrint lijkt. Als je een ontsteking hebt aan je evenwichtsorgaan, kan dit voor grote problemen zorgen. Je kunt met name last krijgen van een specifiek gevoel van draaiduizeligheid. Je hebt het gevoel dat je lichaam draait of tolt, zonder dat dit het geval is. Omdat je evenwichtsorgaan zich in je oren bevindt, kun je ook gehoorproblemen krijgen.

Oorzaken

Een ontsteking aan je evenwichtsorgaan (labyrintitis) kan ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kun je ontstoken evenwichtsorgaan krijgen door een virale infectie, of in zeldzamere gevallen een bacteriële infectie. Voorbeelden zijn een verkoudheid of griep. Hoewel een ontsteking van het evenwichtsorgaan niet besmettelijk is, zijn deze infecties dat wel.

In zeldzamere gevallen kan de ziekte ook veroorzaakt worden door een middenoorontsteking.

Als je evenwichtsorgaan ontstoken is, zullen de haartjes foutieve informatie gaan versturen naar je hersenen. Hierdoor raken je hersenen in de war. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor het gevoel dat je ronddraait, terwijl dit niet het geval is.

Symptomen

Een ontsteking van het evenwichtsorgaan kan de volgende symptomen geven:

  • Draaiduizeligheid (vertigo). Draaiduizeligheid is het gevoel dat je lichaam ronddraait of spint, terwijl dit in feite niet gebeurt.
  • Gehoorverlies
  • Misselijkheid

Behandeling

Een behandeling van een ontsteking van je evenwichtsorgaan (labyrintitis) is in principe niet nodig, omdat het vanzelf verdwijnt. Dit kan wel enkele weken duren. Om het proces wat te versnellen kan je arts de volgende medicijnen voorschrijven:

  • Dit werkt alleen als de infectie is veroorzaakt door een bacterie.
  • Corticosteroïden. Deze medicijnen lijken op natuurlijke hormonen en worden gebruikt om ontstekingsreacties tegen te gaan.