Mallet finger (hamervinger)

Wat is een mallet finger?

Een mallet finger, ook wel hamervinger genoemd, is een afwijkende, gebogen stand van het topje van je vinger. Je kunt je laatste vingerkootje dan niet meer strekken omdat de strekpees (die vastzit aan het vingerkootje) is afgescheurd. Er kan ook een stukje bot waar de pees op aanhecht afgebroken zijn.

Symptomen

Bij een mallet finger blijft je vingertopje gebogen als je de vinger strekt. Je vinger lijkt dan een beetje op een hamertje, vandaar dat het ook wel hamervinger genoemd wordt. Op het moment dat je de strekpees scheurt, voel je niet altijd pijn. Later kan het wel pijn gaan doen. Soms wordt het uiteinde van je vinger ook dikker.

Oorzaken

Een mallet finger ontstaat meestal na een trauma, als de vingertop met kracht wordt omgebogen. Als de vingertop geforceerd gebogen wordt, kan de strekpees afscheuren. Het bot waaraan de pees vastzit aan het bovenste vingerkootje breekt dan soms ook af. Een mallet finger ontstaat vaak door een trauma tijdens het sporten, maar kan ook ontstaan door het stoten van je vinger of bij een snijwond.

Behandeling

Op een röntgenfoto is te zien of alleen de pees is afgescheurd of dat er ook een stuk bot is afgebroken. Vervolgens bestaat de behandeling uit het fixeren van het vingerkootje met een Malletspalk. Dit is een kunststof ‘hoedje’ dat over de vinger geschoven wordt. Deze spalk draag je zes weken dag en nacht. Gedurende deze periode mag je je vinger niet strekken en met mate buigen. Hierna draag je de spalk vaak nog zes weken ’s nachts, afhankelijk van het herstelproces. Hierna kan een fysiotherapeut of ergotherapeut je helpen om de beweeglijkheid en kracht in je vinger weer op te bouwen met oefeningen. Wanneer de klachten niet verminderen, kan in de pees in een latere fase soms nog gerepareerd worden door een plastisch chirurg, maar dit is niet altijd mogelijk. In geval van zwaar werk, wat het herstel van de pees kan beïnvloeden, kan de spalk langer gedragen moeten worden.