Marisken (Skin tags, huidflapjes)

Wat zijn marisken?

In het kort:

 • Marisken zijn huidplooien of huidflapjes bij de anus.
 • Marisken ontstaan onder andere door aambeien waarbij de huid uitrekt en doordat de huid minder elastisch wordt als we ouder worden.
 • De symptomen van marisken zijn onder andere jeuk, roodheid en irritaties.

Over marisken

Marisken zijn huidplooien of huidflapjes die rondom de anus zitten. Ze worden ook wel anale skin tags genoemd (een skin tag is een goedaardig huidgezwel). Marisken voelen meestal zacht aan, doen geen pijn en kunnen geen kwaad. Ze komen zowel voor bij mannen als bij vrouwen, vaak na de puberteit.

 

Als er een bloedstolseltje in een aambei ontstaat, zwelt de aambei op en rekt de huid uit. Het stolseltje lost in een aantal weken vanzelf op of wordt er via een sneetje uitgehaald. Soms blijft de uitgerekte huid als een huidflapje of mariske aanwezig. Een bloedstolsel in een aambei kan ontstaan door persen bij obstipatie.

Normaal gesproken geven marisken geen klachten. Omdat ze rondom de anus zitten kunnen er ontlastingsresten in de plooien achterblijven en is het moeilijk om de anus schoon te houden. De symptomen die dan kunnen ontstaan zijn:

 • Jeuk
 • Irritatie
 • Roodheid
 • Schilfering

Ontlastingsresten kunnen ook leiden tot een ontsteking van de huid rondom de anus. Overigens is bloedverlies tijdens de ontlasting geen symptoom van marisken. Neem bij deze klacht contact op met de huisarts.

Marisken zijn niet kwaadaardig en behoeven in principe geen behandeling.

Het is wel belangrijk om er naar te laten kijken door een arts om zeker te weten dat het marisken zijn en niet bijvoorbeeld anale wratjes.

Wanneer je veel klachten hebt door marisken, kun je ze weg laten halen. Je kunt marisken ook laten verwijderen vanwege cosmetische redenen.

Marisken verwijderen

De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar de specialist. Die bespreekt tijdens de eerste afspraak wat de klachten zijn en stelt vragen over je medische achtergrond. Wanneer er besloten wordt om de marisken te verwijderen, kan dat met een operatie. De huidflapjes worden weggesneden en de wond kan dichtgehecht worden. De operatie vindt plaats onder narcose of plaatselijke verdoving. Bij plaatselijke verdoving wordt het gebied rond de anus alleen ongevoelig gemaakt.

Herstel

Na het verwijderen van de marisken kun je last hebben van pijn rondom de anus. Er wordt aangeraden om de wond zo droog mogelijk te houden en ongeveer twee weken niet te sporten. Zo kun je wondzwelling voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om het gebied rondom de anus schoon te houden met water zonder zeep, voornamelijk na de ontlasting.

Je kunt zelf proberen marisken te voorkomen. Een soepele stoelgang is hierbij belangrijk. Om de stoelgang soepel te houden kun je veel zelf doen:

 • Vezelrijke voeding eten, zoals volkoren producten, groente en fruit
 • Voldoende drinken, minimaal anderhalve liter per dag
 • Voldoende bewegen, minimaal een half uur per dag
 • De ontlasting niet ophouden, maar direct naar het toilet gaan bij aandrang