Melkgangkanker

Wat is melkgangkanker?

Melkgangkanker wordt ook wel borstklierkanker of mammacarcinoom genoemd. In de borst kan zich een kwaadaardige tumor (gezwel) ontwikkelen. De tumor kan ontstaan op verschillende plaatsen in de borst, meestal in een melkgang. De melkgang is het verbindingskanaal tussen de melk producerende klieren in de borst en de tepel.

Een kwaadaardige tumor van de melkkliertjes komt niet zo vaak voor. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Symptomen

Meestal ontstaat een voelbaar knobbeltje, dat soms pijn veroorzaakt. De huid boven de zwelling kan gerimpeld zijn of ingetrokken. Soms is er afscheiding uit de tepel.

Diagnose

Door maandelijks de borsten te controleren na de ongesteldheid kunnen knobbeltjes of intrekkingen soms ontdekt worden. Raadpleeg de huisarts wanneer je iets verdachts opmerkt of wanneer er tepeluitvloed is. Elk knobbeltje dat in de borst ontstaat is verdacht, totdat het tegendeel bewezen is!

Behandeling

Er kan besloten worden de tumor te verwijderen door middel van een operatie. Afhankelijk van de ernst kan de patiënt aanvullend behandeld worden met hormonale en/of chemotherapie. Wanneer een operatie niet mogelijk is wordt er gestart met hormoontabletten gevolgd door bestraling.