Meningokokkeninfectie

Wat is een meningokokkeninfectie?

De uitbraak van infecties met de meningokokkenbacterie zorgt regelmatig voor veel onrust. Wat gebeurt er nu precies bij een infectie met deze bacterie? De meningokok hoeft niet schadelijk te zijn. Ongeveer tien tot 20 procent van de mensen draagt de bacterie op enig moment bij zich. Lang niet iedereen heeft daar last van.

De meningokokbacterie zit in het neus- of keelholte. Soms dringt de bacterie om onduidelijke redenen ineens door het slijmvlies heen en komt verder in het lichaam terecht. Daar vermenigvuldigen meningokokken zich razendsnel en scheiden ze bovendien giftige stoffen af. In korte tijd kan zo veel schade in het lichaam worden aangericht. Mensen in Nederland worden vooral ziek van de meningokokken B, C, W en Y.

Infecties met de meningokokkenbacterie kunnen epidemische vormen aannemen: in korte tijd worden dan meerdere mensen in het zelfde gebied ziek. De infectie komt vooral voor bij kinderen van 0 tot 2 jaar en bij tieners/jongvolwassenen. Kleine kinderen zijn nog bezig met het opbouwen van hun weerstand en zijn daardoor extra gevoelig. Pubers hebben meer risico door hun levensstijl: ze beginnen te experimenteren met seks en ze zijn vaak (dicht) bij elkaar, bijvoorbeeld in de disco. De bacterie heeft zo de kans om van de ene persoon over te gaan naar de ander.

Twee ziektebeelden bij meningokokkeninfectie

Er kunnen twee ziektebeelden ontstaan: meningitis en/of sepsis. Meningitis is hersenvliesontsteking: de vliezen rond de hersenen raken geïnfecteerd met de bacterie. Een bekend verschijnsel hierbij is nekkramp. Sepsis is bloedvergiftiging: de meningokokken tasten de wand van de bloedvaten aan, waardoor die stukgaan. Dit wordt zichtbaar in de vorm van puntbloedinkjes: kleine rood-blauwe vlekjes op de huid.

Symptomen

Het eerste verschijnsel van een meningokokkeninfectie is vaak een grieperig gevoel of verkoudheid. Verder voelt de patiënt zich wat hangerig en heeft misschien wat koorts.

Na de eerste verschijnselen van meningokokkeninfectie kan de ziekte snel verergeren met onder andere hoge koorts. Nekstijfheid is een bekend symptoom van hersenvliesontsteking. Een ander bekend symptoom zijn kleine onderhuidse bloedingen (puntbloedinkjes) die je niet kunt wegdrukken. Vaak worden de eerste vlekjes verward met bijvoorbeeld mazelen of waterpokken. De vlekjes kunnen echter binnen een paar uur over het hele lichaam zitten en steeds groter worden.

Het is heel belangrijk om bij een meningokokkeninfectie zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan, want de bacterie kan heel snel veel schade aanrichten.

Behandeling

De bacterie moet met antibiotica worden bestreden. De eerste paar dagen zijn kritiek: als de patiënt hier goed doorheen komt en de antibiotica slaat aan is er goede kans op volledig herstel.