Moedervlek (Naevus)

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is een gekleurd vlekje of bultje op je lichaam. De vlekjes zijn meestal licht- tot donkerbruin gekleurd door de grote concentratie pigmentcellen of melanocyten op die plek op de huid. In principe zijn moedervlekken niet gevaarlijk, maar er is een klein risico dat een moedervlek verandert in een zogenaamd melanoom (kwaadaardige moedervlek), een agressief soort huidkanker.

Soorten moedervlekken

Er zijn verschillende soorten moedervlekken te herkennen:

  • Kleine egaal bruine moedervlekken
  • Kleine aangeboren moedervlekken
  • Vlakke moedervlekken, die op latere leeftijd zijn ontstaan
  • Vlakke moedervlekken die wisselend gekleurd zijn
  • Grote aangeboren moedervlekken

De bovenste groep loopt het minste risico om een melanoom te vormen, de kans daarop wordt naar beneden toe groter. Toch is het wel belangrijk om te beseffen dat het risico op huidkanker zelfs bij grote aangeboren moedervlekken nog klein is.

Oorzaken

Hoe moedervlekken precies ontstaan is niet duidelijk. Moedervlekken kunnen al voor de geboorte, maar ook tijdens je leven ontstaan. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Ook verbrandingen tijdens de jeugd lijken een rol te spelen in het ontstaan van moedervlekken.

Symptomen

In principe is een moedervlek een onschuldig bruin plekje op je huid. Je zult er geen symptomen of klachten van hebben, behalve dan dat je hem kunt zien. Als een moedervlek (in zeldzame gevallen) uitgroeit tot een melanoom (huidkanker) dan kun je wel klachten krijgen.

Je moet naar de dokter met een moedervlek wanneer deze:

  • Jeukt, steekt of pijn doet
  • Groter wordt
  • Van kleur verandert
  • Bloedt

Als een moedervlek verandert in een kwaadaardige moedervlek (of melanoom), moet er tijdig wordt opgetreden. Dit maakt de kans kleiner dat de kanker uitzaait. Als je zelf je moedervlekken goed in de gaten houdt, is de kans op tijdige ontdekking groot.

Behandeling

Als je huisarts van mening is dat je moedervlek eventueel gevaarlijk kan zijn, dan kan je besluiten je moedervlek te laten verwijderen. Moedervlekken kunnen weggesneden worden, waarna ze meestal voor onderzoek worden opgestuurd naar het laboratorium. Erg grote moedervlekken kun je ook operatief laten verwijderen, meestal wordt dit gedaan door een plastisch chirurg.

Ga nooit zelf je moedervlekken verwijderen. Dit kan gevaarlijk zijn en lelijke littekens opleveren.