Wat is het MRK syndroom?
Met Mayer-Rokitansky-Küster syndroom (MRK syndroom) is een aangeboren aandoening die alleen bij vrouwen voorkomt. Het MRK syndroom is niet erfelijk. Het MRK syndroom wordt gekenmerkt door afwezigheid van de vagina en de baarmoeder of de onvolledigheid hiervan. Soms is er een kuiltje op de plaats van de vagina. De aandoening is zeer zeldzaam.
Oorzaken
Het MRK syndroom wordt veroorzaakt doordat de buizen van Müller zich tijdens de ontwikkeling van de foetus niet met elkaar versmelten. Normaal gesproken zorgt de versmelting van de buizen van Müller ervoor dat er een vagina en een baarmoeder ontstaan. Vrouwen met het MRK syndroom hebben wel eileiders. Een gedeelte van de buizen van Müller groeit namelijk uit tot eileiders. De eierstokken van deze vrouwen functioneren normaal.
Symptomen
Zoals bij iedere vrouw vindt er iedere maand een eisprong plaats alleen blijft bij deze vrouwen de menstruatie uit. Bij vrouwen met het MRK syndroom ontbreekt het inwendige geslachtsdeel, maar ze hebben wel een uitwendig geslachtsdeel (labia en clitoris). Ook tijdens de puberteit vinden alle bijbehorende ontwikkelingen plaats, zoals borstontwikkeling, okselbeharing en de ontwikkeling van schaamhaar.
Diagnose
Het MRK syndroom wordt meestal ontdekt wanneer de menstruatie in de puberteit uitblijft. De huisarts zal in eerste instantie medicijnen voorschrijven om de menstruatie op te wekken. Wanneer dit niet lukt zal de patiënt doorverwezen worden naar een gynaecoloog. Deze kan door middel van lichamelijk onderzoek en eventueel een MRI-foto/kijkoperatie en bloedonderzoek een diagnose stellen. Veel vrouwen met het MRK syndroom kiezen ervoor hier niets aan te laten doen. Er zijn echter wel methoden om een vagina te maken. De baarmoeder kan niet gemaakt worden.