Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Wat is een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft een extreem groot gevoel van eigenwaarde. Dit gedragskenmerk wordt ook wel narcisme genoemd. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben dus een extreme vorm van narcisme. Zij vinden zichzelf bijzonder en willen graag door anderen bewonderd worden. Verder scheppen zij graag op over de eigen prestaties en successen. Hiermee gaat vaak een gebrek aan empathie (inlevingsvermogen) voor anderen gepaard.

De zelfverheerlijking van een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft ook een keerzijde. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak gevoelig voor krenking en afwijzing. Zij hebben vaak een groot minderwaardigheidsgevoel. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis leidt in sommige gevallen dan ook tot depressies, mede door het sociaal isolement waarin mensen terecht kunnen komen doordat hun gedrag door de omgeving niet geaccepteerd wordt.

Oorzaken

De oorzaken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn niet precies bekend. Vermoedelijk gaat het om een combinatie van erfelijke, psychologische en omgevingsfactoren. Mogelijk speelt de jeugd van en kind een belangrijke rol in het ontstaan van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opgroeien in een onveilige omgeving, misbruik, verwaarlozing of een ander jeugdtrauma.

Symptomen

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is onder meer te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Groot gevoel van eigenwaarde
  • Obsessie voor succes en macht
  • Gebrek aan empathie
  • Arrogant of hooghartig
  • Verlangt extreme bewondering van anderen

Daarnaast kan een narcistische persoonlijkheidsstoornis ook gepaard gaan met:

  • Eenzaamheid
  • Minderwaardigheidsgevoel
  • Depressies
  • Angst

Behandeling

De behandeling van een narcistische persoonlijkheidsstoornis is meestal een ingewikkeld en langdurig proces. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zien een behandeling door een andere persoon als een teken van de eigen zwakte.

Er zijn verschillende behandelingen voor een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Vaak wordt er gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie, gezinstherapie, gesprekstherapie en/of groepstherapie. Soms helpen medicijnen, zoals antidepressiva of angstremmende medicijnen tegen een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Medicijnen verlichten vooral met de stoornis gepaard gaande symptomen, zoals angst en depressie.