Niervergroting

Wat is een niervergroting?

De nieren kunnen door drie soorten zwellingen aangetast worden en in grootte toenemen. Cysten, tumoren of nierstenen hebben alle drie een effect op de nier. Een cyste is een holte die omsloten wordt door een beschermende wand van cellen of bindweefsel en die vloeistof of een halfvloeibare vloeistof bevat. Ze zijn meestal goedaardig, maar kunnen soms ook kwaadaardig zijn. Ze kunnen op veel plaatsen in het lichaam voorkomen.

Symptomen

Een niercyste neemt soms in grootte toe, maar kan jaren bestaan zonder klachten te veroorzaken. Alleen wanneer de zwelling groot genoeg is ontstaat pijn doordat ander weefsel wordt bekneld. Soms veroorzaakt een cyste bloed in de urine. Als de cysten erg groot zijn, dan is het deel dat nog normaal functioneert sterk afgenomen en kan ernstig nierfalen met uremie optreden dat behandeling vereist.

Behandeling

Pijnloze en goedaardige cysten behoeven geen behandeling. Wanneer klachten optreden, er meerdere cysten zijn, of de cyste overgaat in een kwaadaardige tumor (zeer zeldzaam!) is soms operatieve verwijdering van de getroffen nier noodzakelijk.