Ontsteking in de mond

Wat is een ontsteking in de mond?

In het kort:

  • Bij een ontsteking in de mond is het mondslijmvlies geïrriteerd of geïnfecteerd door een bacterie, virus of schimmel.
  • Symptomen van een mondontsteking zijn onder andere bloedend slijmvlies en tandvlees, blaasjes, kloofjes en een droge, gevoelige mond.
  • Veelvoorkomende oorzaken zijn een vitaminetekort, te hard poetsen, op je wang bijten of een slecht passend kunstgebit.
  • Een mondontsteking kan ook een symptoom zijn van een andere aandoening.
  • Bij een ontsteking in de mond is goede mondverzorging erg belangrijk.

Over een ontsteking in de mond

Bij een ontsteking in de mond (stomatitis) is je mondslijmvlies geïrriteerd of geïnfecteerd geraakt door een bacterie, virus of schimmel. De ontsteking kan zich bevinden op je gehemelte, wangslijmvlies, speekselklieren en aan de binnenkant van je lippen. Een ontsteking in de mond kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij baby's. Hiernaast kun je ook last krijgen van tongontsteking (glossitis) of tandvleesontsteking (gingivitis).

Een ontsteking in de mond kan verschillende oorzaken hebben. De meeste mondontstekingen worden veroorzaakt door micro-organismen die zich in wondjes in je mond nestelen. Deze kunnen ontstaan door te hard poetsen, wanneer je op je wang bijt of door een slecht passend kunstgebit.

Meestal wordt de ontsteking veroorzaakt door bacteriën, maar het kan ook een schimmelinfectie (candidiasis) of een virale infectie (herpes simplex) zijn. Je hebt een grotere kans op dit soort infecties als je weerstand verminderd is (door bijvoorbeeld chemotherapie of chronische ziekte) of als je bepaalde medicijnen (antibiotica of steroïden) gebruikt.

Ook kan mondontsteking een begeleidend verschijnsel van andere aandoeningen zijn, bijvoorbeeld xerostomie, het Sjögren syndroom, leukemie en diabetes mellitus. Een keel- tong- of tandvleesontsteking kan zich uitspreiden naar de rest van de mond indien deze niet goed behandeld wordt.

Slechte voeding of een gebrek aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kunnen ook ontstekingen in je mond veroorzaken. Snoep en zoetigheid veroorzaakt tandplak, waardoor bacteriën zich gemakkelijk in je mond kunnen vestigen. Ook roken verhoogt de kans op een ontsteking in de mond.

Bij een ontsteking in je mond kun je last krijgen van de volgende symptomen en klachten:

  • Droge, gevoelige mond en roodgekleurd slijmvlies
  • Gemakkelijk bloedend slijmvlies en tandvlees
  • Blaasjes en kloofjes in en rond de mondholte (ook op de lippen)
  • Teruggetrokken, rood en gezwollen tandvlees

Eventueel kun je met een ontstoken mond ook last krijgen van zweertjes, blaasjes of aften. Je speeksel kan wat dikker en plakkeriger worden en je kunt gebitsklachten krijgen. Ook kun je last krijgen van een stinkende adem en een droge mond. In ernstige gevallen kun je koorts krijgen.

Bij langdurige of in ernst toenemende klachten is het verstandig een arts te raadplegen. Deze zal de achterliggende oorzaak achterhalen. Er kan een uitstrijkje gemaakt worden om de oorzaak van de infectie te identificeren. Ook kan er wat bloed afgenomen worden om te laten onderzoeken op een vitaminen- of mineralentekort.

Vaak is een ontsteking in je mond onschuldig en geneest het na hygiënische maatregelen vanzelf. Een goede mondverzorging is dus erg belangrijk.

Een bacteriële infectie kan met antibiotica bestreden worden. Virusinfecties verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf. Gebeurt dit niet, dan kunnen antivirale middelen worden voorgeschreven.

De pijn kan bestreden worden met paracetamol.

Mondontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die zich in je mond innestelen. Het is daarom van belang elke dag zoveel mogelijk bacteriën uit je mond te verwijderen. Dit kan door elke dag je tanden goed te poetsen en flossen. Maak ook je tong goed schoon door deze te poetsen of met een tongschraper schoon te maken. Hiernaast kun je bij een ontsteking je mond spoelen met een antiseptisch mondspoelmiddel. Dit mondspoelmiddel moet een werkzaam antibacterieel bestanddeel bevatten, zoals chloorhexidine, triclosan of alcohol. Je kunt je mond ook spoelen met 20 ml zoutoplossing. Dit moet minimaal vier keer per dag voor ongeveer 20 seconden.

Ook helpt het om te stoppen met roken of alcohol drinken en zure of gekruide etenswaren te vermijden. Hiernaast kan een goede verlichting van klachten verkregen worden door het spoelen met kamillethee of bosbessensap.