Ontsteking van de eikel (Balanitis)

Wat is een ontsteking van de eikel?

Balanitis is de algemene term voor verschillende soorten ontstekingen van de voorhuid en de onderliggende eikel.

Oorzaken

Deze aandoeningen komen relatief veel voor en kunnen veroorzaakt worden door een infectie, wrijving of irritatie door chemische stoffen in kleding, voorbehoedsmiddelen of crèmes. Vooral suikerpatiënten kunnen van deze ziekte last hebben, omdat de suikerconcentratie van de urine bij hen verhoogd is waardoor een goede voedingsbodem voor bacteriën ontstaat.

Symptomen

De ontsteking veroorzaakt pijn, jeuk, roodheid en zwelling en kan uiteindelijk leiden tot vernauwing (strictuur) van de plasbuis. Soms zal door de ontsteking de pijn en zwelling zodanig zijn dat de voorhuid niet meer over de eikel teruggetrokken kan worden, zodat dit gebied ook niet goed meer te wassen is waardoor de problemen extra kunnen toenemen.

Behandeling

De arts zal in sommige gevallen een antibiotische zalf voorschrijven of tabletten om de ontsteking weg te nemen. In hardnekkige gevallen kan operatief de voorhuid weer vrij gemaakt worden en zo nodig worden besneden.

Wat kun je zelf doen?

Bij een balanitis kun je zelf ook wat doen. Drie maal daags 10-15 minuten de penis in een lauw badje met een beetje soda ‘koelt’ de ontsteking af. Als dit niet voldoende blijkt is een afspraak bij je huisarts wel verstandig.