Oogvermoeidheid

Wat is oogvermoeidheid?

Oog(over)vermoeidheid ontstaat als je ogen zich overmatig moeten inspannen om scherp te kunnen zien.

Je ogen zijn uit verschillende weefsels opgebouwd. Lens, pupil, iris, hoornvlies en oogwit bevinden zich aan de voorzijde van het oog. Door de pupil valt licht het oog binnen. Achter de pupil ligt de ooglens. Dit is een heldere lens die de lichtstralen afbuigt naar het netvlies, waar de informatie door de oogzenuw naar de hersenen wordt gezonden. De ooglens kan van sterkte veranderen door boller of platter te worden. Dit gebeurt met behulp van spiertjes rondom de lens en noem je accommoderen. Hierdoor kun je zowel dichtbij als veraf scherp zien. Wanneer je spieren rondom de lens constant moet aanspannen, dan kan dit tot oververmoeidheid van het oog leiden. Hierdoor zie je wazig en heb je last van troebel zicht.

Oorzaken

Oogvermoeidheid treedt op door het overmatig inspannen van je ogen. De oorzaak van oog oververmoeidheid is vaak verziendheid. Hierdoor moeten de spiertjes rondom de lens constant aanspannen om scherp te kunnen zien. Andere oorzaken van vermoeide ogen zijn:

  • Stress
  • Te weinig slaap
  • Het langdurig achter een beeldscherm zitten
  • Een verkeerd ingestelde airconditioning
  • Slechte verlichting

Symptomen

Overmatig inspanning van de ogen kan pijn of in het oog en andere oogklachten veroorzaken. Ook ga je soms slechter zien.

Behandeling

Behandeling van oogovermoeidheid ten gevolge van verziendheid is noodzakelijk omdat het niet vanzelf overgaat. Het is verstandig om een oogarts te raadplegen die kan vaststellen of een bril of contactlenzen misschien nodig zijn. De oogarts zal ook de oogboldruk meten en het oog van binnen beoordelen.