Orchitis (Teelbalontsteking)

Wat is een teelbalontsteking?

Bij een teelbalontsteking is de teelbal, ook wel zaadbal of testikel genoemd, ontstoken. Hiervan heeft elke man er twee. De teelbal heeft twee functies, namelijk de productie van spermacellen voor de voorplanting en de productie van het mannelijke hormoon testosteron. Soms raakt een teelbal ontstoken, bijvoorbeeld door een bacteriële infectie. Een teelbalontsteking kan in beide testikels optreden, maar meestal ontstaat het aan een kant. De medische benaming voor teelbalontsteking is orchitis.

 

 

 

 

Meestal is een bacterie of virus de oorzaak van een teelbalontsteking. Deze krijg je bijvoorbeeld door seksueel contact met iemand die besmet is met een seksueel overdraagbare aandoening (soa), zoals chlamydia, gonorroe of syfilis. Tijdens het vrijen kun je de bacterie overdragen aan de ander. Heb je seksueel contact met wisselende personen? Dan heb je een groter risico op een teelbalontsteking door een bacterie. Zorg dus dat je seks hebt met een condoom.

Een ontstoken teelbal ontstaat soms als gevolg van bof, een zeer besmettelijke virusinfectie van de oorspeekselklier in het gezicht. Als kind word je gevaccineerd tegen bof, maar dit biedt niet altijd volledige bescherming. Een ontsteking van de zaadbal als gevolg van bof ontstaat met name bij jongens net na de puberteit. Ten minste 25% van de jongens met bof heeft teelbalontsteking als bijkomend symptoom.

Een teelbalontsteking kan ook het gevolg zijn van een ontsteking van de bijbal of prostaat. Meestal is het dan een complicatie van de eerdere ontsteking. Een operatieve ingreep aan de urinewegen of prostaat kan ook een teelbalontsteking veroorzaken. Bij een operatie kan een bacterie in de plasbuis en vervolgens in de testikels komen, waardoor deze ontstoken raken.

Daarnaast vergroten aangeboren urinewegproblemen of terugkerende infecties aan de urinewegen het risico op een teelbalontsteking. Sommige bacteriën vinden een weg via de zaadleider en kunnen zo een teelbalontsteking veroorzaken. Dit kan op elke leeftijd gebeuren, maar vooral voor bij mannen boven de 35. Wanneer je ouder wordt, raakt de urinestroom namelijk eerder geblokkeerd door een vergrote prostaat of vernauwde plasbuis. Dit vergroot dan de kans op een infectie of ontsteking.

Bij een teelbalontsteking ontstaat acute zwelling en pijn aan de ballen die soms uitstraalt naar de lies. Soms gaat dit gepaard met een urineweginfectie en koorts. De meest voorkomende symptomen van teelbalontsteking zijn:

  • Gevoelige en pijnlijke teelbal
  • Rode en gezwollen zaadbal
  • Zwaar gevoel van de zaadbal
  • Uitstralende pijn naar de lies, soms gepaard met een gezwollen liesstreek
  • Pijn bij het vrijen en tijdens de zaadlozing
  • Pijn bij het plassen
  • Minder vaak komt afscheiding uit de penis en bloed in het sperma voor

Om de diagnose teelbalontsteking te stellen, vraagt de huisarts naar de klachten en doet hij aanvullend lichamelijk onderzoek. Wanneer het vermoeden bestaat dat een soa de oorzaak is, neemt de arts met een wattenstaafje vocht af uit de plasbuis of doet onderzoek naar chlamydia of gonorroe door een gericht onderzoek van de urine. Deze zogenaamde PCR-bepaling blijkt hiervoor het meest betrouwbaar te zijn. Is een soa de oorzaak? Zorg dan dat je de personen waarmee je seks hebt gehad hierover inlicht, zodat zij zich ook laten testen.

De arts onderzoekt de liezen om te kijken of er sprake is van vergrote lymfeklieren in de lies. Hij zal dan voelen aan de liezen of deze gezwollen zijn. Ook kan hij aan de prostaat voelen om deze te  controleren op vergroting en gevoeligheid. Om te onderzoeken of een urineweginfectie een mogelijke oorzaak is, moet je vaak een urineonderzoek laten doen. De arts bekijkt de urine dan op afwijkingen.

De behandeling van een teelbalontsteking hangt af van de oorzaak. Is een bacterie de oorzaak? Dan schrijft de arts een antibioticakuur voor. Meestal is de pijn dan binnen een paar dagen verdwenen. De zwelling houdt soms wel langer aan. Bij een teelbalontsteking door een virus zoals bof is antibiotica geen geschikte behandeling want dat helpt niet bij virussen. Rust en pijnstilling zijn dan mogelijke maatregelen.

Heb je vervelende klachten door een teelbalontsteking? Dan kun je zelf het volgende doen om de pijn en zwelling te verminderen:

  • Neem voldoende (bed)rust.
  • Koel de ballen met ijskompressen, dit vermindert de zwelling.
  • Hoog de ballen op met een kussentje van watten. Hierdoor heb je minder last van de zwelling en heb je een minder zwaar gevoel van de ballen.
  • Ook kun je pijnstillers zoals paracetamol nemen om de klachten te verlichten. Wanneer je de zaadbalontsteking op tijd behandelt, nemen de klachten na ongeveer acht tot tien dagen af.