Overmatig boeren laten

Wat is overmatig boeren laten?

In het kort:

 • Het boeren van lucht is een normaal verschijnsel. Bij overmatig boeren, boer je te vaak lucht op.
 • Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten.
 • Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag.
 • Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
 • De behandeling is afhankelijk van de precieze oorzaak.

Over overmatig boeren laten

Overmatig boeren betekent dat je te vaak lucht opboert. Het boeren van lucht (ructus) is een normaal verschijnsel. De voedselvertering begint in je maag. Sommige van de bestanddelen in je voedsel worden omgezet tot gassen als kooldioxide en methaangas. Bijvoorbeeld na het drinken van cola, kan het zijn dat er te veel gassen in je maag zitten. Je lichaam probeert deze kwijt te raken. Door je maag en slokdarm aan te spannen duwt je lichaam de gassen naar buiten, wat leidt tot boeren. Overmatig boeren betekent dat je te vaak moet boeren. Wat te vaak is hangt af van hoeveel last je ervan hebt in bijvoorbeeld sociale situaties.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van overmatig boeren is door het inslikken van te veel lucht. Dit wordt ook wel äerofagie genoemd.

Als je eet, slik je lucht door. Hierdoor zit er altijd wat lucht in je maag. Te veel lucht inslikken kan bijvoorbeeld komen door een verkeerde sliktechniek of doordat je nerveus bent. Door het inslikken van te veel lucht kun je last krijgen van overmatig boeren. Behalve door het inslikken van lucht, kan overmatig boeren ook ontstaan doordat voedsel te lang in je maag blijft zitten. Hierdoor worden er te veel gassen uit gevormd. Dat je voedsel te lang in je maag blijft kan meerdere oorzaken hebben:

 • Maagverlamming (bij diabetes mellitus)
 • Obstructie in je maag of het begin van je darm
 • Maagportiervernauwing
 • Een breuk in je middenrif

Deze oorzaken gelden niet alleen bij te veel boeren, maar ook bij winderigheid.

Symptomen

Bij overmatig boeren kun je behalve het boeren zelf ook andere klachten krijgen die lijken op klachten van brandend maagzuur. Maagklachten waarvan je last kunt krijgen zijn:

 • Misselijkheid
 • Opgeblazen gevoel in je buik. Het lijkt alsof er een luchtbel in je maag zit
 • Rommelingen in je maag

Het grootste probleem voor de meeste mensen is dat ze zich schamen voor het overmatig boeren. Zij kunnen sociale situaties gaan vermijden, waardoor het een erg vervelende klacht kan zijn.

Als er een onderliggende aandoening is die het overmatig boeren veroorzaakt, dan kun je hiervan nog veel andere klachten krijgen.

Diagnose

Als je last hebt van constant boeren is het verstandig naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan onderzoeken of het komt doordat je te veel lucht inslikt of dat er aandoening is die voor de klachten zorgt. De volgende klachten zijn in ieder geval een reden om naar de huisarts te gaan:

 • Als je veel afvalt
 • Als je veel moet braken
 • Als je al langere tijd aan diabetes mellitus lijdt
 • Als je arts vermoedt dat een onderliggende aandoening de oorzaak is van het overmatig boeren, dan zal hij je doorsturen naar het ziekenhuis

Behandeling

De behandeling van overmatig boeren hangt af van wat de oorzaak is. Als je te veel lucht inslikt en je klachten zijn niet ernstig, dan kun je er zelf iets aan doen door te proberen je sliktechniek te verbeteren. Probeer kleine happen te nemen en niet te snel te eten.

Als dit niet helpt, kun je speciale yogatrainingen volgen. Hierbij wordt gekeken naar je sliktechniek en hoe je deze kunt verbeteren. Daarnaast leer je ontspanningsoefeningen tegen nervositeit. Als dit ook niet helpt kun je de huisarts vragen voor een verwijzing naar een logopedist. De meeste mensen komen op deze manier van de klachten af.

Als er een andere oorzaak gevonden wordt van het constant boeren, zul je hiervoor behandeld worden door een arts. Deze kan je daarnaast medicatie voorschrijven die het overmatig boeren tegengaat.