Parelgezwel (Middenoorgezwel)

Wat is een parelgezwel?

Een gezwel van het middenoor is uiterst zeldzaam. Een middenoorgezwel (parelgezwel of cholesteatoom) is een langzaam groeiend, goedaardig gezwel.

Het gezwel bestaat uit schillen van huidschilfers afkomstig van afgestoten huidcellen die door de problemen in het middenoor niet meer worden opgeruimd maar opgesloten blijven in het middenoor. Het gezwel tast dan langzaam maar zeker de gehoorbeentjes en het bot rondom het middenoor aan.

Oorzaken

Deze kan worden veroorzaakt door een chronische middenoorontsteking, een gat in het trommelvlies of door een afgesloten buis van Eustachius.

Symtpomen

De klachten van een middenoorgezwel bestaan uit oorsuizen (tinnitus), gehoorverlies en stinkende vloed uit het oor.

Dit goedaardige gezwel kan zich normaal gesproken niet naar andere delen van het lichaam uitzaaien. Echter, wanneer er te laat met de behandeling wordt begonnen kan er wel blijvend gehoorverlies of beschadiging van de gezichtszenuw optreden.

Behandeling

Operatieve verwijdering van het gezwel is de meest toegepaste therapie. In sommige gevallen kan het gehoor weer hersteld worden door kunstmatige gehoorbeentjes in het middenoor te plaatsen.