Periorbitaal hematoom (Blauw oog)

Wat is een peroorbitaal hematoom?

Een periorbitaal hematoom of blauw oog is een blauwe plek in de huid rondom je oogkas die ontstaat door kneuzing. Anders dan de naam doet vermoeden, is het oog zelf meestal niet aangedaan. In je oogleden en rondom je oog bevinden zich veel bloedvaatjes. Wanneer deze vaatjes beschadigd raken, ontstaat een onderhuidse bloeduitstorting. Dit bloed verspreidt zich vervolgens gemakkelijk over het hele gebied rondom je oog en veroorzaakt de donkere, 'blauwe', verkleuring. Doordat je ogen zijn omgeven door een dunne huid met veel bloedvaten, zal een kleine bloeduitstorting al snel zichtbaar zijn als blauw oog. Een blauw oog wordt in het Engels een ‘black eye’ genoemd, naar het Nederlands vertaald als zwart oog.

Periorbitaal hematoom (Blauw oog)

Een blauw oog wordt meestal veroorzaakt door een harde klap tegen je neus of oog met een stomp voorwerp. Denk hierbij aan ongevallen tijdens het klussen of sporten en aan vechtpartijen. Ook ernstigere ongevallen, bijvoorbeeld in het verkeer, kunnen de oorzaak zijn van een blauw oog. Het letsel is dan vaak uitgebreider. Een voorbeeld hiervan is een botbreuk van je oogkas of schedel.

Bloeduitstortingen rondom de ogen worden ook gezien na operatieve ingrepen aan het gezicht. Denk hierbij aan kaakchirurgie en cosmetische chirurgie.

In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.

Bij een blauw oog heb je een gezwollen huid rondom je oog die donker verkleurt. De kleur kan variëren van blauw, rood of paars tot bijna zwart. Tijdens het genezingsproces wordt de kleur steeds lichter blauw, vervolgens geel en uiteindelijk trekt het blauwe oog weg. Het gezwollen gebied is daarbij zeer gevoelig. Soms zijn ook bloedvaatjes in je oog zelf kapot gegaan, waardoor je oogwit rood verkleurt.

Soms is het moeilijk te bepalen of je te maken hebt met een onschuldig blauw oog of met ernstiger letsel. Klachten die op meer uitgebreide schade kunnen wijzen, zijn:

  • Hevige pijn rondom je oog
  • Hoofdpijn
  • Pijn aan je neus
  • Dubbelzien
  • Minder goed kunnen zien
  • Bloed uit je neus of oor
  • Bewustzijnsverlies
  • Een blauwe plek achter je oor

Als je dergelijke symptomen hebt, of op een andere manier veel last hebt, ga dan naar je huisarts.

Een blauw oog genezen gaat in principe vanzelf en behoeft weinig behandeling. Je kunt de zwelling en pijn proberen te verhelpen door het gebied te koelen. Dat kan door een washandje of theedoek gevuld met ijsblokjes tegen de aangedane huid aan te drukken. Druk hierbij niet te hard op je oog zelf. De zwelling, verkleuring en pijn zullen na enkele dagen wegtrekken en binnen twee weken is een blauw oog weg.

Als je last krijgt van symptomen die kunnen wijzen op uitgebreidere schade, ga dan naar je arts. Er is mogelijk verdere behandeling nodig.