Pinda-allergie

Wat is een pinda-allergie?

Een pinda-allergie is een vorm van voedselallergie waarbij je afweersysteem reageert op het eten van pinda’s. Een pinda-allergie komt steeds vaker voor en begint vaak op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een pinda-allergie gaat vaak samen met een notenallergie. Bovendien hebben mensen met een pinda-allergie niet zelden ook allergische neusklachten, hooikoorts, astma of eczeem.

Er bestaat een pinda-allergietest waarbij in het bloed wordt gekeken of er antistoffen tegen pinda’s aanwezig zijn.

Pinda-allergie

Bij een pinda-allergie maakt je afweersysteem na contact met pinda’s allergenen aan. Waarom het afweersysteem dit doet is onduidelijk. Bij een volgend contact met pinda’s kan vervolgens een allergische reactie optreden. Deze reactie kan bij ieder volgend contact met pinda’s heftiger worden.

Bij het ontstaan van voedselallergieën zoals een pinda-allergie speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol.

Bij een pinda-allergie krijg je vaak last van verschillende symptomen die vallen onder een anafylactische reactie. Een anafylactische reactie is een ernstige allergische reactie. Als je zo’n ernstige allergische reactie hebt, daalt je bloeddruk als gevolg van een vaatverwijding door het vrijkomen van histamine uit de weefsels. Histamine is een stofje dat vrijkomt, wanneer je ergens allergisch voor bent. Bij een pinda-allergie (en anafylactische reactie) kun je verder last krijgen van de volgende verschijnselen:

 • Rood gezicht
 • Jeuk rond of in de mond, aan de handpalmen of voetzolen
 • Tranende ogen
 • Niezen
 • Loopneus
 • Zwelling van je tong, lippen en/of oogleden. Hierdoor kun je moeilijkheden met slikken, praten en uiteindelijk ademhalen krijgen.
 • Misselijkheid en/of braken
 • Buikpijn en/of diarree
 • Kortademigheid
 • Duizeligheid
 • Flauwvallen
 • Een pinda-allergie kan zich ook uiten in eczeem

De diagnose van een pinda-allergie verloopt meestal via een voedselprovocatietest in het ziekenhuis. Steeds vaker wordt echter in plaats daarvan een bloedtest gebruikt.

Bloedtest

Relatief nieuw is de bloedtest. Via de bloedtest kan worden vastgesteld of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Op die manier kan op vrij simpele wijze een allergie worden vastgesteld, zonder ziekenhuisopname. Hoewel de bloedtest nog niet honderd procent accuraat is, is het minder belastend, veiliger én goedkoper dan een voedselprovocatietest.

Wanneer een allergische reactie op pindas optreedt, moet dit zo snel mogelijk behandeld worden. Het is belangrijk meteen een arts te raadplegen. Deze kan adrenaline toedienen, waardoor de allergische reactie afneemt. Als patiënt krijg je een adrenalinepen die je kunt gebruiken om een anafylactische reactie tegen te gaan. Mildere verschijnselen van een allergie kunnen worden bestreden met anti-histaminica.

Dieet

Een pinda-allergie is niet te genezen en blijft vaak levenslang bestaan. Daarom moet je bij een pinda-allergie een pindavrij-dieet volgen en altijd blijven letten op de aanwezigheid van pinda(sporen) in voedingsmiddelen. Veel producten zoals chocolade, bonbons en koekjes bevatten (sporen van) pinda’s. Ook tussen noten kunnen nogal eens pindasporen zitten.

Bij pinda-allergie bij een kind is het verstandig de omgeving voor te lichten. De omgeving weet dan hoe gehandeld moet worden tijdens een allergische aanval. De leerkracht kan bijvoorbeeld altijd een adrenalinepen bij zich dragen.