Pinguecula

Wat is een pinguecula?

Een pinguecula is een zwelling in het slijmvlies van je oog. Een pinguecula is lichtgeel van kleur en ontstaat meestal aan de neuszijde van je oog. De aandoening is goedaardig en groeit niet in je hoornvlies.

Een pinguecula moet niet verward worden met een pterygium. Pterygium is een wat agressievere aandoening waarbij het bindvlies van je oog over en in je hoornvlies groeit. Het pterygium is echter, net als een pinguecula, een goedaardig gezwel.

Pinguecula

De precieze oorzaak van pinguecula is niet bekend. Factoren die van invloed lijken te zijn op het ontstaan van pinguecula zijn:

  • Blootstelling aan zonlicht
  • Uitdroging
  • Lassen

Een pinguecula lijkt te worden gevormd door een opstapeling van eiwitten.

Pinguecula is een onschuldige aandoening en wordt meestal niet opgemerkt. Als je contactlenzen draagt, kan het zijn dat je problemen krijgt, omdat je contactlens tegen de verdikking aankomt.

Over het algemeen is er geen behandeling nodig bij pinguecula. Vaak zijn oogdruppels voldoende om de oogirritatie te verminderen. Als je problemen hebt met je contactlenzen of als er sprake is van een chronische ontsteking, dan kan besloten worden om de pinguecula te verwijderen.