Plexus lumbalis neuralgie

Wat is plexus lumbalis neuralgie?

Plexus lumbalis neuralgie is pijn door beschadigingen aan een netwerk (plexus) van zenuwen dat naar de benen en voeten gaat. De zenuwen liggen in je rug, maar de zenuwen lopen door de benen en de voeten. Hierdoor ervaar je de klachten van lumbalis neuralgie in je benen en voeten.

Plexus lumbalis neuralgie

Plexus lumbalis neuralgie ontstaat door beschadiging van zenuwen in de plexus lumbalis (een zenuwnetwerk in de onderrug). Een operatie, een ongeluk, maar bijvoorbeeld ook een steekwond kan voor beschadiging van de zenuwen zorgen. Daarnaast kan ook een gezwel in het bekken (bijvoorbeeld in de baarmoederhals of in de prostaat) zenuwen aantasten. Als gevolg van de zenuwbeschadigingen ontstaat pijn en gevoelsverlies in benen en voeten.

Het belangrijkste symptoom van plexus lumbalis neuralgie is neuropathische pijn, oftewel zenuwpijn. Pijnklachten bevinden zich bij plexus lumbalis neuralgie met name in (één van) je benen. Maar je kunt ook pijn in de onderrug ervaren. De pijn is steeds aanwezig en voelt stekend of brandend aan. Andere symptomen die optreden bij plexus lumbalis neuralgie zijn:

  • Gevoelloosheid
  • Verlies van spierkracht in het been
  • Verlammingen

Plexus lumbalis neuralgie kan behandeld worden met pijnmedicatie. Als paracetamol en andere pijnstillers onvoldoende werken, kunnen ook antidepressiva, anti-epileptica of opioïden gegeven worden.

Daarnaast is er ook nog ruggenmergstimulatie mogelijk tegen de pijn bij plexus lumbalis neuralgie. Bij ruggenmergstimulatie wordt je ruggenmerg gestimuleerd met elektrische stroompjes. Deze stroompjes zorgen ervoor dat er minder pijnprikkels via het ruggenmerg naar je hersenen worden gezonden. Hierdoor ervaar je minder pijn. Voordat je ruggenmergstimulatie als behandeling krijgt, wordt er eerst een proefstimulatieperiode gedaan. Als blijkt dat je minder pijnklachten krijgt, kan de ruggenmergstimulatie als behandeling worden ingezet.