Purpura senilis

Wat is purpura senilis?

Purpura zijn purperkleurige kleine bloeduitstortingen van de huid of slijmvliezen. Purpura senilis is een huidaandoening die veel voorkomt bij oudere mensen. Op alle plaatsen van het lichaam, maar doorgaans het meest op benen, onderarmen en de rug van de handen, kunnen roodbruine of purperachtige vlekken voorkomen die soms wel 5 cm in doorsnee groot zijn.

Ze zijn echter onschuldig van aard en je hoeft er niet voor naar een arts te gaan. De vlekken worden met een wat sinistere naam ook wel 'kerkhofbloempjes' genoemd. Purpura senilis is wat anders dan de ouderdomsvlekken die ook wel bekend staan als levervlekken, zonnevlekken of met de officiële naam lentigo. Die aandoening heeft niet met bloedvaatjes te maken, maar met het pigment in de huid.

Oorzaken

De oorzaak ligt waarschijnlijk in een afname van de dikte en kwaliteit van de huid, met name door afwezigheid van zogenaamde elastinevezels (zorgen voor de elasticiteit van de huid). De vlekken worden in feite door een onderhuidse bloeding veroorzaakt: het bloed druppelt langzaam uit uiterst kleine bloedvaatjes die met het ouder worden zijn gaan lekken. Ofschoon het bloed geleidelijk wordt geabsorbeerd, blijft het lekken doorgaan en daarom verdwijnen de vlekken niet gemakkelijk.