Reumakoorts

Wat is reumakoorts?

Reumakoorts wordt ook wel acuut reuma genoemd. Het is een ontstekingsziekte die het hart, de gewrichten, de huid en het zenuwstelsel kan treffen. Reumakoorts ontstaat na infectie met een streptokokkenbacterie. Die bacterie veroorzaakt meestal keelinfecties. Vandaar dat je meestal last hebt van een keelinfectie voordat je reumakoorts krijgt.

Reumakoorts komt vooral bij kinderen voor. Veel vaker voorkomend is de reactieve artritis, die ook na een streptokokkeninfectie kan ontstaan en vergelijkbare gewrichtsklachten kan veroorzaken, maar dit betreft een minder ernstig ziektebeeld.

Oorzaken

Reumakoorts wordt veroorzaakt door een immunologische reactie op een streptokokkenbacterie. Je lichaam maakt antistoffen tegen deze bacterie, maar bij reumakoorts blijkt het dat die antistoffen ook bepaalde weefsels van je eigen lichaam aan gaan vallen. Daardoor worden de symptomen van reumakoorts veroorzaakt.

Niet altijd als je een streptokokkeninfectie hebt, zul je ook last van reumakoorts krijgen. Reumakoorts is een zeldzame complicatie van zo'n infectie.

Symptomen

Als je reumakoorts hebt, heb je last van verschillende klachten:

  • Hoge koorts
  • Pijnlijke gewrichten. Je hebt steeds last van een ander gewricht
  • Bulten onder je huid, die subcutane noduli worden genoemd
  • Hartklachten, zoals hartruis, schade aan de hartkleppen of ontsteking van het hart
  • Problemen in je zenuwstelsel. Daardoor krijg je last van chorea van Sydenham. Dat is een syndroom waarbij je last hebt van emotionele schommelingen, zwakke spieren en ongecontroleerde bewegingen.

Diagnose

Als je met klachten van reumakoorts bij de arts komt, zal deze eerst een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek doen om de diagnose reumakoorts te bevestigen. Aan de hand van de symptomen kunnen namelijk meerdere ziektes worden verwacht.

Behandeling

Als de diagnose is gesteld, wordt er een behandeling tegen reumakoorts gestart. Waarschijnlijk krijg je antibiotica, ontstekingsremmers en ook pijnstillers voorgeschreven om ervoor te zorgen dat je minder last van je gewrichten hebt. Verder is het belangrijk om rust te houden. De rust is belangrijk om de hartafwijkingen te voorkomen, die door de reumakoorts ontstaan.

Terugkomst koorts

Als je reumakoorts hebt gehad, is er namelijk een kans dat je in de eerste vijf jaar daarna nog een aanval van reumakoorts krijgt. Daarom krijg je in de eerste jaren maandelijks een dosis antibiotica voorgeschreven. Daarnaast zul je extra antibiotica moeten slikken als je weer een infectie krijgt. Dit zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat je nog een keer reumakoorts krijgt.