Ringworm

Wat is ringworm?

In het kort:

  • Ringworm is een besmettelijke schimmelinfectie aan de huid, die meestal onschuldig is.
  • Je kunt besmet raken door contact met besmette huid of via huidschilfers, kleding of huisdieren.
  • De rode schilferende plekken die bij ringworm ontstaan zijn ringvormig.
  • Naast uitslag, kun je ook last hebben van jeuk, zwelling van de huid en afscheiding van vocht.
  • De behandeling van ringworm kan bestaan uit zalf of tabletten.

Over ringworm

Ringworm is een schimmelinfectie aan de huid die meestal onschuldig is, maar wel besmettelijk. Ringworm wordt niet door een worm veroorzaakt, maar door een schimmel. De rode plekken die bij ringworm ontstaan zijn ringvormig, daar komt de benaming vandaan.

Besmettelijkheid ringworm

Je kunt onder andere met ringworm besmet raken door contact met besmette huid of huidschilfers. Verschijnselen ontstaan in het algemeen tien dagen tot drie weken na de besmetting.

Behalve volwassenen en kinderen kunnen ook honden, katten en paarden besmet raken met ringworm. Ringworm moet niet verward worden met psoriasisklachten of de schimmelinfectie candida. Bij candida zijn zowel de ziekteverschijnselen als behandeling anders dan bij ringworm.

De voornaamste oorzaak van ringwormen is de schimmel Trichophyton rubrum. Je kunt op verschillende manieren besmet raken:

  • Via direct huidcontact
  • Via huidschilfers
  • Via haarkammen, handdoeken, kleding, autostoelbekleding enzovoorts
  • Via huisdieren

Je kunt een ringworminfectie voorkomen door alleen je eigen kleding te dragen en alleen je eigen kammen en dergelijke te gebruiken. Verder is het verstandig om je kleren regelmatig op hoge temperatuur te wassen. Als iemand in je omgeving besmet is, is het belangrijk om oppervlakken in je huis vaak met een natte doek af te nemen zodat eventuele huidschilfers en haren weggehaald worden. Als je vermoedt dat er sprake is van een ringworminfectie, is het belangrijk om contact op te nemen met je dokter.

Ringworm komt vaker voor bij kinderen en bij mensen met een verminderde weerstand. De infectie kan dan ook wat ernstiger verlopen dan bij volwassenen of gezonde mensen.

Tijdens een ringworm infectie ontstaan rode schilferende plekken. Deze plekken hebben een grootte van ongeveer één centimeter in diameter. Als je een lichte huid hebt, dan zijn de plekken roze met een donkerrode ring aan de buitenkant. Als je een donkerdere huidskleur hebt, dan zijn de plekken lichtbruin met een donkerbruine ring eromheen. Als de schimmel op je hoofd zit, dan bestaat de kans dat je haren breken en je een kale plek krijgt. Behalve uitslag, kun je ook last hebben van:

  • Jeuk
  • Zwelling van de huid
  • Afscheiding van vocht

Als je arts de diagnose heeft gesteld dat er sprake is van een ringworminfectie, dan is het mogelijk om de infectie te behandelen. De behandeling kan bestaan uit zalf of tabletten. Zowel de zalf als de tabletten worden ook wel antimycoticum (schimmelbestrijdend middel) genoemd.

 Het is belangrijk dat je de zalf en tabletten precies gebruikt zoals het voorgeschreven is en dat je de gehele kuur afmaakt. Ook als je al geen plekken meer op je huid ziet, is het toch belangrijk om de kuur helemaal af te maken. Als je te vroeg stopt met de behandeling, dan kan de schimmel het overleven en opnieuw voor klachten zorgen.