Schaafwond

Wat is een schaafwond?

Een schaafwond is een oppervlakkige wond in de huid die over het algemeen weinig tot niet bloedt. Een schaafwond kenmerkt zich door de kleine puntbloedinkjes in de huid en kan soms erg pijnlijk zijn. Over het algemeen geneest deze wond erg goed en binnen een paar dagen is de huid weer heel.

Oorzaken

De oorzaak van een schaafwond is meestal een klein ongeluk waarbij je huid langs een ruw oppervlak schuurt. Hierdoor verdwijnt een deel van de opperhuid en beschadigen de zenuwuiteinden. Dit kan erg pijnlijk zijn.

Kinderen en schaafwonden

Door hun onoplettendheid en enthousiasme hebben vooral kinderen last van schaafwonden op hun knie, elleboog of in het gezicht. Tijdens het voetballen vallen ze op hun knie, bij verstoppertje schaven ze hun gezicht en met stoeien bezeren ze hun elleboog. Een kind dat zojuist een schaafwondje heeft opgelopen, huilt vaak tranen met tuiten. Dit komt door de prikkende pijn, maar ook omdat hij geschrokken is. Zaak is dan ook om eerst het kind gerust te stellen en vervolgens de schaafwond te verzorgen.

Symptomen

Typisch voor een schaafwond zijn de kleine rode puntbloedinkjes in de huid. In de huid zie je vaak krassen zitten van de ruwe oppervlakte waar je langs bent geschaafd. De huid reageert op deze beschadiging met de volgende klachten en symptomen:

  • Pijn
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Warmte
  • Meestal welt er een beetje wondvocht op om het vuil in de schaafwond af te voeren. Soms komt er ook bloed uit de wond.

Na enkele uren nemen deze symptomen meestal vanzelf af.

Behandeling

Herstel van een schaafwond

Bij een normaal herstel duurt het enkele dagen voordat de wond volledig genezen is. Wanneer de pijn, roodheid en zwelling in de uren na het ongeluk juist meer worden, is het verstandig om contact op te nemen met een arts. Doe dit ook wanneer de schaafwond ontstoken is. Bij een ontsteking is de wond niet alleen rood, pijnlijk en warm, maar komt er ook pus uit. Vaak gaat dit gepaard met (lichte) koorts.

Zelf behandelen van schaafwonden

Wanneer behandeling gewenst is, verloopt dit meestal in drie stappen:

Stap 1: Reinigen

Het is belangrijk dat je een schaafwond goed schoonmaakt en desinfecteert, omdat er veel vuil en bacteriën in de wond achter kunnen blijven. Was de schaafwond goed schoon met stromend water.

Stap 2: Desinfecteren

Vervolgens kun je de schaafwond desinfecteren met jodium of alcohol.

Stap 3: Beschermen

Dek de schaafwond af met een vet gaasje om te voorkomen dat er nieuw vuil en bacteriën in komen. Als zich een korst begint te vormen op de schaafwond hoeft er geen bescherming meer op. Soms kan het handig zijn om de korst soepel te houden met bijvoorbeeld vaseline zodat deze niet steeds breekt. Overigens is er geen bewijs dat het beschermen van een schaafwond het herstel versnelt.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan met een schaafwond als deze:

  • Erg groot is en er veel straatvuil in de wond is gekomen
  • Hevig bloedt
  • Zorgt dat je het lichaamsdeel niet meer kan bewegen
  • Een groot deel van het lichaamsoppervlak bedekt

Soms wordt aangeraden om een tetanusvaccinatie te halen vanwege het vele straatvuil wat in de schaafwond kan komen.