Sinus tarsi syndroom

Wat is het sinus tarsi syndroom?

Het sinus tarsi syndroom is een aandoening waar het weefsel rondom de sinus tarsi chronisch geïrriteerd en of ontstoken is. De sinus tarsi is een holte in de voet tussen het hielbot en het springbot, deze bevinden zich aan de bovenkant van de voet. In deze holte zitten meerdere pezen, bloedvaten en zenuwen. Het zijn meestal de pezen die bij het sinus tarsi syndroom, door bijvoorbeeld verstuiking, geïrriteerd zijn geraakt.

Het sinus tarsi syndroom komt veel voor bij sporters zoals dansers en volleybalspelers, bij mensen met overgewicht en bij reumapatiënten.

 

 

 

Het sinus tarsi syndroom kent verschillende oorzaken namelijk:

  • Overgewicht
  • Sporten zoals ballet en basketbal
  • Verstuiking
  • Verkeerd looppatroon
  • Bepaalde voetafwijkingen zoals platvoeten of spitsvoeten

Iemand met een verkeerd looppatroon kantelt bijvoorbeeld zijn voet te ver naar binnen. De zenuwen in de sinus tarsi worden dan tijdens het lopen bekneld waardoor deze geïrriteerd raken. Overgewicht, sporten en bepaalde voetafwijkingen zorgen ook vaak voor een verkeerde belasting van de voet waardoor de sinus tarsi overbelast raakt.

Door één of meerdere verstuikingen kunnen er scheurtjes in de weefsels/banden, die in de sinus tarsi liggen, ontstaan. Deze scheurtjes zorgen voor irritatie en pijnklachten.

Het symptoom van het sinus tarsi syndroom is pijn. Deze pijn bevindt zich aan de buiten/bovenzijde van de voet en voelt soms:

  • Dof
  • Stekend
  • Prikkelend
  • Tintelend
  • Brandend

De pijn treedt op tijdens het lopen, wanneer de voet helemaal wordt gestrekt of wanneer deze naar binnen buigt. Daarnaast is de voet soms gezwollen en is lopen of een onregelmatige ondergrond vaak erg pijnlijk.

Om een sinus tarsi syndroom te diagnosticeren, wordt er eerst lichamelijk onderzoek gedaan. De arts beweegt de voet wat heen en weer om zo de pijn goed te lokaliseren. Voor aanvullend onderzoek verwijst hij je waarschijnlijk door naar de afdeling radiologie om een röntgenfoto te laten maken. Daaropvolgend besluit de arts soms nog om een CT-scan of om een MRI-scan te laten maken. Ook een podotherapeut kan de diagnose van een sinus tarsi syndroom stellen.

De behandeling van het sinus tarsi syndroom is afhankelijk van de oorzaak. Als het sinus tarsi syndroom wordt veroorzaakt door scheefstand van de voet, zoals een platvoet, dan bieden steunzolen of podotherapeutische zolen vaak de oplossing. Deze corrigeren de voetstand waardoor de sinus tarsi minder wordt belast. Het dragen van stevige schoenen draagt ook bij aan het corrigeren van de voetstand. Een podotherapeut kan je hierover adviseren.

Wanneer het sinus tarsi syndroom door verstuiking is ontstaan, is het vaak goed om de voet even rust te geven. Hierbij helpt het soms om de voet in te tapen. Door regelmatig te koelen met ijs verminder je de zwelling.

Bij pijn kun je altijd pijnmedicatie nemen. Bij zeer hevige pijn stelt de orthopeed of fysiotherapeut soms voor om een injectie in het gewricht te zetten. Deze injectie verlicht onmiddellijk de pijn.

Fysiotherapie
Als de pijn is afgenomen kun je oefeningen krijgen van de fysiotherapeut die de spieren rondom de voet en de enkel verstevigen om het sinus tarsi syndroom in de toekomst te voorkomen.

Operatie
Indien alle andere behandelingen geen positieve werkingen hebben, is het soms nodig om te opereren. Het bot en het weefsel rondom de sinus tarsi wordt dan hersteld. De uitvoering van deze operatie komt zeer weinig voor.