Slijmvlieszwelling

De binnenzijde van vele oppervlakten in het lichaam is bekleed met slijmvlies. Slijmvlies is een soort huid met een speciaal soort cellen die een beschermend slijm produceren. Afhankelijk van het soort slijmvlies is de functie van het slijm bescherming, afweer, bevochtiging of ondersteuning van voedselvertering.

De slijmproducerende cellen reageren soms heftig op prikkels van buitenaf. Dit komt onder andere voor bij een allergie. Er ontstaat zwelling van het slijmvlies en verhoogde productie van vocht en/of slijm. Afhankelijk van de lokalisatie ontstaan hierdoor een loopneus, tranende ogen, benauwdheid of jeuk.

Behandeling

Medicijnen zijn niet nodig. De ontsteking geneest vanzelf. Sommige mensen gebruiken xylometazoline spray of druppels. Dit vermindert de slijmvlieszwelling in de neus-keelholte en kan soms verlichting geven. Xylometazoline is bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. Je kunt het drie keer per dag gebruiken, maar niet langer dan een week.

Wat kun je zelf doen?

Stomen kan verlichting geven. Doe dit desgewenst driemaal per dag, gedurende een kwartier boven een kom heet water (pas op voor verbranding). Toevoegen van kamille, zout of menthol heeft geen zin. Stomen kan ook in de badkamer of douche door de warmwaterkraan open te draaien en de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in te ademen.

Het druppelen of sprayen van zout water in je neus kan verlichting geven. Je kunt de zoutoplossing zelf maken. Strooi hiervoor een afgestreken theelepel zout in een limonadeglas gevuld met lauw water. Je kunt een paar keer per dag (of zo vaak je prettig vindt) druppelen of opsnuiven. De zoutoplossing is ook kant en klaar (als druppels of spray) bij de drogist of apotheek te koop.

Zo nodig kun je een pijnstiller gebruiken. Gebruik bij voorkeur paracetamol omdat het goed werkt en er weinig kans is op bijwerkingen. Twee tot viermaal daags een of twee tabletten van 500 milligram. Als dat niet helpt kun je een andere pijnstiller proberen, zoals ibuprofen of diclofenac. Deze twee middelen kunnen maagklachten geven.