Striae

Wat zijn striae?

Striae (groeistrepen) zijn striemen op de huid die kunnen ontstaan wanneer iemand snel groeit of dikker wordt. Striae komen veel voor en is een onschuldige aandoening. Striae ontstaan vaak bij zwangere vrouwen en worden daarom ook wel zwangerschapsstrepen of zwangerschapsstriemen genoemd. Er is helaas geen behandeling beschikbaar om de strepen te verwijderen.

Oorzaken

Striae ontstaan wanneer je snel groeit of dikker wordt. Het onderhuidse bindweefsel kan de snelle uitrekking niet bijhouden en scheurt. Vaak gaat het ontstaan van striae samen met een levensfase of –wijze of een ziekte:

  • Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap kunnen striae ontstaan op de huid van de buik, borsten, dijen, heupen en billen.
  • Striae komen ook veel voor bij bodybuilders, wanneer de spiermassa te snel toeneemt.
  • Ook kinderen in de pubertijd kunnen last krijgen van striae, met name op hun dijen, billen en borsten.
  • Wanneer je aan het syndroom van Cushing lijdt, kun je extra last hebben van striae op je buik, benen en bovenarmen.

Symptomen

Vaak beginnen striae met jeuk. Dit is een teken dat je huid de snelle groei niet meer aankan. Daarna ontstaan striae in de vorm van dunne, roodblauwe streepjes. Na verloop van tijd worden de strepen door verlittekening lichter van kleur. Dit kan enkele jaren duren. Striae verdwijnen nooit helemaal. De witte strepen blijven voor altijd.

Behandeling

Striae zijn een onschuldig, cosmetisch probleem en er is nog geen effectieve behandeling voor. Na verloop van tijd worden de strepen lichter, maar ze verdwijnen nooit helemaal. Er zijn crèmes om striae te verwijderen, verminderen of voorkomen verkrijgbaar, maar de effectiviteit hiervan is niet bewezen.

Wat kun je zelf doen?

Van crèmes en lotions is niet bewezen dat ze helpen tegen striae. Wat je wel kunt doen is letten op je gewicht. Zorg dat je niet in korte tijd teveel aankomt.