Tandafwijkingen door een soa

Wat zijn tandafwijkingen bij een kind door syfilis?

Als een baby besmet wordt met syfilis dan kunnen er vormafwijkingen van tanden ontstaan. Lues is een besmettelijke geslachtsziekte die veroorzaakt wordt door de Treponema Pallidum bacterie. Een besmette moeder kan relatief ongemerkt het kind besmetten tijdens de geboorte, bij de passage door het geboortekanaal, of via de placenta.

Symptomen

De tanden van het kind worden beperkt in ontwikkeling en blijven dan relatief erg klein en tonvormig. Meestal is er ook een halvemaanvormige uitsparing in de snijrand. De eerste blijvende kies is kleiner dan normaal en heeft een gedrongen bijtvlak. Ze worden ook wel Hutchinson tanden genoemd (ziekte van Hutchinson = Lues).

Behandeling

Een behandeling van een tandafwijking door een soa vindt plaats door de elementen op de juiste plaats te zetten. Dit gebeurt bij een orthodontist. Daarna passen ze de vorm van elke tand aan. Dit wordt gedaan door een esthetische tandarts. De behandeling van een tandafwijking door een soa kan al snel na de doorbraak van de tanden bij het kind plaatsvinden.