Verlamming

Wat is verlamming?

Je hebt last van een verlamming als je spieren niet goed meer werken. Het kan zijn dat ze minder goed werken, maar het kan ook zijn dat je spieren het helemaal niet meer doen. Een verlamming wordt veroorzaakt door het uitvallen van een deel van het zenuwstelsel. Waar de verlamming in je lichaam optreedt, is afhankelijk van welke zenuw er is aangedaan.

Er zijn verschillende soorten van verlamming. Zo kun je volledig verlamd zijn. Volledige verlamming wordt ook wel eens paralyse of plegie genoemd. Je spieren zijn dan slap en je kunt ze niet meer aanspannen. Ook kun je onvolledig verlamd zijn. Dan werken je spieren nog een beetje en heb je geen volledig krachtsverlies. Dat wordt ook wel parese genoemd.

Verder kan het ook zijn dat niet je kracht verminderd is, maar dat het moeilijker is om je bewegingen onder controle te hebben. Dit kan zich uiten in onwillekeurige bewegingen of het moeilijker kunnen controleren van je beweging. Spastische verlamming komt meestal voor na een beschadiging van de hersenen.

Eenzijdige en totale verlamming

Er wordt onderscheid gemaakt tussen eenzijdige en totale verlamming. Eenzijdige verlamming wordt ook wel hemiplegie genoemd. Als je eenzijdig verlamd bent, bevindt de verlamming zich maar aan één kant van je lichaam. Dit komt voor als je een zenuw beschadigt die naar één kant van je lichaam loopt. Ook als de verlamming veroorzaakt wordt door een probleem in de hersenen, is het meestal zo dat maar een kant van je lichaam verlamd is. Een voorbeeld van halfzijdige verlamming is paralyse van Bell (aangezichtsverlamming). Meestal is deze verlamming slechts tijdelijk.

Naast een eenzijdige verlamming is er ook de totale verlamming. Dan bevindt de verlamming zich aan beide kanten van je lichaam. Dat gebeurt in het geval van een dwarslaesie: daarbij wordt je ruggenmerg beschadigd. Een dwarslaesie heeft bijna altijd een volledige verlamming van de benen tot gevolg. Naarmate de beschadiging van het ruggenmerg hoger zit, zal je romp verder verlamd en gevoelloos zijn.

Verlamming kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Een verlamming ontstaat als je zenuw bekneld heeft gezeten of als je zenuw doorgesneden is. Ook kan een ontsteking in je zenuw een oorzaak van een verlamming zijn.

Na een beroerte (oftewel herseninfarct) kun je ook een verlamming krijgen. Bij een beroerte is meestal één kant van je hersenen aangedaan, waardoor er ook maar aan één kant verlamming optreedt. Dan heb je dus een hemiplegie. Vaak ontstaat er ook verlamming van de aangezichtsspieren, waardoor de typische afhangende mondhoek ontstaat. Als de beroerte aan de linkerkant in de hersenen plaatsvond, zal de verlamming aan de rechterkant van je lichaam en/of gezicht zitten. Bij een beroerte aan de rechterkant in de hersenen, bevindt de verlamming zich aan de linkerkant in je lichaam.

Ook kan een verlamming ontstaan door bepaalde aandoeningen die de werking van je spieren aantast, zoals MS (multipele sclerose) of Parkinson. Een stoornis in de prikkeling van spieren kan ervoor zorgen dat ze niet meer goed kunnen werken.

Er zijn verschillende soorten van verlamming die ook verschillende symptomen hebben. Ook zijn de symptomen afhankelijk van welke zenuwen er zijn aangedaan.

Bij paralyse kun je bepaalde spieren niet meer gebruiken. Al je kracht is verdwenen en de spieren zijn slap. Je kunt het deel van je lichaam dat bij die spieren hoort niet meer bewegen. Bij parese is je kracht verminderd. Daardoor kun je bepaalde spieren niet meer gebruiken. Bij een hemiparese bevinden de symptomen zich maar aan één kant van je lichaam. Als zenuwen die je gezicht aansturen aangedaan zijn, kan bijvoorbeeld je gezicht scheef trekken en je mondhoek gaan hangen. Als zenuwen van je benen aangedaan zijn, kun je waarschijnlijk niet meer lopen. Soms is het ook zo dat je gevoel minder is of helemaal is verdwenen in de aangedane delen van je lichaam, maar dit hoeft niet per se zo te zijn.

Bij een spastische verlamming heb je nog gewoon kracht in je spieren. Het probleem zit dan in je coördinatie. Je gaat trillen of maakt andere onwillekeurige bewegingen. Bij spastische verlamming kan het ook zijn dat je last krijgt van problemen met horen en spreken.

Als je zenuw kapot is, kan deze niet meer geheeld worden. Daarom kun je een verlamming in de meeste gevallen niet genezen. Heel soms, bij een lichte verlamming, kun je met hele intensieve behandelingen een beetje van je spierfunctie terugkrijgen.

Fysio- en ergotherapie

De behandeling van een verlamming bestaat meestal uit een revalidatieprogramma, waarbij je fysiotherapie en ergotherapie krijgt. Daarbij leer je hoe je weer zo goed mogelijk kunt bewegen en hoe je weer zo gemakkelijk mogelijk aan de samenleving deel kunt nemen. Het kan zijn dat je bepaalde hulpmiddelen krijgt om het dagelijks leven gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld aangepaste schoenen.

Zenuwstimulatie

Soms wordt er behandeld met behulp van zenuwstimulatie. Dan krijgen je verlamde spieren kleine elektrische pulsen, waardoor ze geactiveerd worden. Daardoor blijven de spieren nog een beetje actief.