Verstandskies pijn

Wat is verstandskiespijn?

In het kort:

  • Bij verstandskiespijn heb je last van de kiezen achterin de mond – de verstandskiezen.
  • Deze kiezen komen vaak pas door rond een leeftijd van 17 jaar.
  • Het doorkomen geeft vaak pijn, maar ook een gaatje, ontsteking, cyste of tumor in de buurt van de verstandskies kan pijn veroorzaken.
  • Niet bij iedereen komen de verstandskiezen door.
  • Bij terugkerende klachten is het verstandig de verstandskiezen te laten trekken. Dit kan bij de tandarts of bij een kaakchirurg.

Over verstandskiespijn

Bij verstandskies pijn heb je last je van de kiezen die helemaal achterin in je mond liggen, verstandskiezen genaamd. De meeste mensen hebben vier verstandskiezen en de eerste verstandskies komt door rond je zeventiende. Het doorkomen zorgt vaak voor veel verstandskies pijn. Verstandskies pijn kan ook samengaan met andere tandpijn of kiespijn bijvoorbeeld wanneer de verstandskies tegen andere tanden en kiezen aandrukt.

Niet iedereen heeft verstandskiezen en ook niet bij iedereen komen de verstandskiezen ooit door. De verstandskies dankt zijn naam aan het feit dat je ze pas op latere leeftijd krijgt, net zoals je verstand. Daarom werden verstandskiezen vroeger ook wel wijsheidstanden genoemd.

De oorzaak van verstandskies pijn ligt aan het doorkomen van de verstandskies of doordat de verstandskies niet goed schoon gehouden wordt. Een andere niet veel voorkomende oorzaak van verstandskies pijn is een cyste of een tumor in het kaakbot dichtbij de verstandskies.

Verstandskies komt door

Je eerste verstandskies komt door in je puberteit en dat kan veel pijn veroorzaken. Mensen hebben tegenwoordig een veel smallere kaak dan vroeger, hierdoor is vaak helemaal geen of weinig ruimte voor de verstandskies. Deze beperkte ruimte zorgt er vaak voor dat de verstandskies scheef doorkomt of niet helemaal doorkomt. Een scheefstaande verstandskies geeft soms problemen met kauwen. Het gebit kan niet meer goed sluiten of mensen bijten daardoor vaker op hun wang. Een half doorgekomen verstandskies heeft soms nog een losliggend stukje tandvlees over zich heen liggen. Dit stukje tandvlees is erg gevoelig voor infecties en veroorzaakt in het ergste geval een hevige tandvleesontsteking in de kaak.

Door het ruimtegebrek kan je verstandskies tegen andere tanden aandrukken waardoor deze pijn gaan doen. Veel mensen denken dat je andere tanden hierdoor ook scheef kunnen staan, dit is echter niet waar. De verstandskiezen komen bij ruimtegebrek dan maar deels of scheef door.

Verstandskiespijn door niet goed schoonhouden

Verstandskies pijn wordt soms veroorzaakt doordat de kies niet goed is schoongehouden. Het schoonhouden van de verstandskies is vaak ook erg lastig omdat deze helemaal achter in de mond ligt. Als je je verstandskies niet goed schoonmaakt kun je problemen krijgen zoals:

  • Gaatjes in de verstandskies
  • Tandvleesproblemen
  • Gaatjes in de kies ervoor

Je weet dat je last hebt van verstandskies pijn als je achterin je mond last hebt van een kloppende pijn. Verstandskies pijn kan constant zijn of in vlagen. Als de volgende klachten blijven terugkeren moet je de verstandskies laten trekken:

  • Koorts
  • Slikklachten
  • Zwelling
  • (veel) pijn

Bij de behandeling van verstandskies pijn denken veel mensen gelijk dat de tandarts de verstandskies gaat trekken, dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Ga bij erge verstandskies pijn wel altijd naar de tandarts.

De verstandskies pijn kan komen door een gaatje in de kies. De tandarts kan dit gaatje vullen. Het is daarna wel erg belangrijk dat je tijdens het poetsen extra let op de verzorging van de verstandskies. Omdat deze lastiger te bereiken is, wordt hij vaak niet goed schoongemaakt.

Verstandskies trekken

Als de verstandskies terugkomende klachten geeft, zal de tandarts de verstandskies trekken. Meestal wordt gewacht totdat de verstandskies helemaal is doorgekomen en verwijdert de tandarts daarna de verstandskies. Je verstandskies trekken is dan minder pijnlijk en de wond is minder groot, waardoor hij sneller geneest.

Als de tandarts je verstandkies gaat trekken zorgt hij er eerst voor dat de hele omgeving rondom de verstandskies plaatselijk is verdoofd. Als alles goed is verdoofd maakt de tandarts het tandvlees rondom de verstandskies een beetje los. Daarna duwt hij de verstandskies heen en weer en trekt hij hem eruit met een tang. Als de verstandskies iets vaster zit, moet soms een sneetje in het tandvlees gemaakt worden om zo een beetje kaakbot weg te halen. Op deze manier kan de tandarts beter bij de verstandskies en kan hij hem makkelijker verwijderen.

Operatie

Soms geeft de verstandskies zoveel problemen dat er niet gewacht kan worden totdat de verstandskies helemaal door is. Het kan ook zijn dat je verstandskies in een lastige positie zit waardoor de tandarts er niet goed bij kan. In zo’n geval verwijst de tandarts je door naar de kaakchirurg.

Als de kaakchirurg de verstandskies verwijdert is dit altijd met een operatie onder plaatselijke verdoving of narcose. Tijdens de operatie maakt de kaakchirurg een sneetje in het tandvlees en indien nodig verwijdert hij ook wat kaakbot rondom de kies. Vervolgens verwijdert hij de verstandskies en hecht hij de wond.

Na het verwijderen van de verstandskies

Nadat de verdoving uitgewerkt is, na zo’n twee uur, kun je pijnstillers nemen om de pijn te onderdrukken. Om de zwelling te verminderen kun je je wang koelen met ijs. Je kunt die dag gewoon eten en drinken maar vermijdt warme dranken. Wees ook matig met alcohol en roken, dit vertraagt het genezingsproces van de wond.