Vulva-infectie

Wat is een vulva-infectie?

De vulva is de uitwendige opening van de vagina van de vrouw. Een infectie van de vulva wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen. De schimmel Candida Albicans is een bekende verwekker.

Symptomen

Veel vrouwen dragen de schimmel bij zich, zonder dat ziekteverschijnselen ontstaan. Door verminderde afweer, slechte hygiëne of bij een geïrriteerde vagina kan de schimmel klachten veroorzaken. Irritatie van de vulva, witte afscheiding en pijn bij het vrijen zijn de meest voorkomende verschijnselen. Er is vaker aandrang tot urineren (kleine hoeveelheid). Bij het plassen is vaak een branderig gevoel aanwezig.

Behandeling

De behandeling van een vaginale infectie en infectie van de vulva bestaat uit antischimmel- of antibioticum (middel tegen bacterie) medicatie. Vraag de huisarts om advies voor de behandeling. Het kan zowel om een vaginale schimmelinfectie als om een blaasontsteking door een bacil gaan. Die zijn beiden niet moeilijk te behandelen, maar de diagnose moet wel eerst even goed gesteld worden.

Bij terugkomende vulva infecties na behandeling is het raadzaam ook de partner te behandelen tegen schimmelinfectie.