Ziekte van Kawasaki (‘Kawasaki Syndroom’, ‘Mucocutaan Lymfekliersyndroom’, ‘MCLS’ of ‘MLNS’)

Wat is de ziekte van Kawasaki?

De Ziekte van Kawasaki wordt ook wel het 'Kawasaki Syndroom', 'Mucocutaan Lymfekliersyndroom', 'MCLS' of 'MLNS' genoemd. Het is een ontstekingsziekte van de bloedvaten. De ziekte van Kawasaki is een zeldzame ziekte die alleen bij kinderen voorkomt, meestal bij kinderen onder de 5 jaar, maar het kan ook voorkomen bij pubers en baby's. De ziekte komt twee keer vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Deze aandoening is genoemd naar de Japanse arts Tomisaku Kawasaki. Deze arts was de eerste die de diagnose en de behandeling beschreef in 1967. Ook komt deze ziekte nog steeds het meeste voor in Japan.

Oorzaken

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van deze ziekte. Echter, tot op heden is de precieze oorzaak nog niet bekend. Er zijn wel een paar theorieën over de oorzaak.

  • Deze ziekte zou veroorzaakt kunnen worden door een virus of infectie
  • Erfelijke aanleg is niet uitgesloten
  • De ziekte van Kawasaki is niet besmettelijk en kan niet voorkomen worden

Symptomen

De ziekte begint met snel stijgende en dalende koorts pieken rond de 39 graden C. Het kind is hangerig en geprikkeld. Er is buikpijn met krampen. In de loop van de dag ontstaat er een rode vlekkerige uitslag over de romp en luiergebied. In de loop van de tijd doen ook de slijmvliezen mee in de uitslag. Er ontstaat roodheid van handpalmen en voetzolen. Enige zwelling van de handen en voeten kan ook optreden. Samenvattend zijn de symptomen die kunnen duiden op de ziekte van Kawasaki:

  • Aanhoudende koorts
  • Uitslag (de uitslag lijkt vaak op roodvonk of mazelen)
  • Geïrriteerde en rode ogen
  • Fel rode, gezwollen, gescheurde lippen
  • Rode, gezwollen tong met rode puntjes (aardbeientong)
  • Roodheid van de keel
  • Gezwollen handen en voeten
  • Roodheid op de handpalmen of voetzolen
  • Gezwollen lymfeklieren in de hals
  • Kind voelt zich niet op zijn gemak en is snel geprikkeld

De ziekte van Kawasaki lijkt op het eerste gezicht op een virale aandoening of roodvonk. De ziekte van Kawasaki is zo zeldzaam dat er meestal eerst aan andere meer voorkomende ziektebeelden zoals rode hond of hersenvliesontsteking gedacht wordt.

Complicaties

Het beloop van de ziekte van Kawasaki is in 5-20% gecompliceerd. De ernstigste complicatie is een hartaandoening waarbij er verwijding van de slagaders van het hart of een hartinfarct kan ontstaan. Andere complicaties die kunnen ontstaan zijn huidafwijkingen, hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking, ontsteking van de galblaas. Deze complicaties zijn vervelend maar verdwijnen zonder restschade.

Diagnose

De diagnose ziekte van Kawasaki wordt gesteld op basis van een combinatie van symptomen en bloeduitslagen. Tenminste moet er 5 dagen koorts aanwezig zijn en minimaal 4 van de klachten in het lijstje. Daarbij moet bloedonderzoek een verhoging van de witte bloedcellen en bloedplaatjes laten zien en een verlaging van de rode bloedcellen (bloedarmoede). De diagnose wordt in het algemeen door een kinderarts gesteld.

Behandeling

De ziekte van Kawasaki wordt in het ziekenhuis door de kinderarts behandeld. Kinderen met de ziekte van Kawasaki worden meestal behandeld met een hoge dosis intraveneus immunoglobulinen (IVIG). Dit is een eiwitcomponent uit menselijk bloed dat de ontsteking vermindert. Daarna worden de kinderen behandeld met langdurig lage dosering aspirine.

De meeste kinderen ondervinden geen blijvende gevolgen van deze ziekte. Echter, een kwart van de kinderen met de ziekte van Kawasaki loopt blijvende hartschade op. Dit komt omdat zij niet op de behandeling reageren en daardoor hun kransslagader aangetast wordt.