Zuigflescariës

Wat is zuigflescariës?

Zuigflescariës zijn gaatjes die direct na het doorbreken van de tanden ontstaan. Vaak begint deze vorm van tandbederf aan de bovenkant van het melkgebit, waardoor deze ernstiger aangetast raken dan de ondertanden.

Oorzaken

Zuigflescariës wordt veroorzaakt door bacteriën die tandbederf aanrichten (Streptococcus mutans). Deze bacteriën kunnen worden overgebracht door speeksel. Een kind kan besmet raken door een zoen, het aflikken van een lepel of het drinken uit dezelfde beker. De bacteriën kunnen alleen kwaad wanneer ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Hierop is vooral 's nachts grote kans. Door je kind 's nachts te voeden, ook door middel van borstvoeding, is er constant (zoet) voedsel in de mond aanwezig. Hierdoor kunnen de bacteriën zich goed vermenigvuldigen en wordt er veel zuur gevormd. Dit zuur lost het tandglazuur op, waardoor gaatjes in het melkgebit (cariës) van je kind ontstaan. Normaal gesproken herstelt het speeksel de beginnende gaatjes, maar door de constante aanwezigheid van zoetigheid is hier geen gelegenheid voor. 's Nachts wordt er minder speeksel geproduceerd, dus dan kan nog meer schade worden aangericht.

Hiernaast speelt de erfelijk bepaalde speekselsamenstelling en de aanwezigheid van specifieke zuurvormende bacterie een rol.

Symptomen

Zuigflescariës begint op anderhalf tot tweejarige leeftijd als doffe witte plekjes op de tanden. Deze worden langzaam groter en donkerder van kleur. Na verloop van tijd geeft zuigflescariës pijn, waardoor je kind niet meer wil eten of slecht slaapt. Ook tanden poetsen kan dan problemen geven. In het laatste stadium van zuigflescariës kunnen er zelfs stukjes tand en/of kies afbreken.

Behandeling

Bij de behandeling van zuigflescariës is het allereerst van belang om de oorzaak weg te nemen. Leer je kind af om constant uit een flesje te drinken. Een fopspeen kan hierbij helpen. Afhankelijk van de ernst kan de aandoening vanzelf genezen. Soms zijn de tanden zodanig aangetast dat er een tandarts aan te pas moet komen. De behandeling kan bestaan uit het vullen van gaatjes, eventueel onder narcose. Sommige ontstoken melktanden kunnen een risico vormen voor het blijvende gebit, waardoor ze getrokken moeten worden. Het is dus een fabeltje dat tanden die nog gewisseld moeten worden, niet hoeven worden gevuld.

Zelfhulpmiddelen

Om zuigflescariës te voorkomen is het belangrijk je kind niet te laten wennen aan een flesje. Beperk het aantal drink- en eetmomenten naar vijf per dag. Daarnaast moet je bij het doorbreken van de eerste tandjes één keer per dag poetsen met fluoride houdende kindertandpasta. Vanaf twee jaar moet dit twee keer per dag. Dan kan je kind ook mee naar de tandarts om de tandjes te laten controleren.