BESCHERM JE GEZONDHEID, STOP MET ROKEN!

Bijgewerkt: 31-05-2022 , Corporate Communications

Jaarlijks wordt 31 mei door de Wereld Gezondheidsorganisatie uitgeroepen tot Wereld Anti-Tabaksdag. De samenleving bewust te maken over de gevaren van het roken, is nog steeds nodig omdat wereldwijd nog te veel mensen sterven aan de gevolgen van roken.

Het thema van de Anti-Tabaksdag dit jaar is “Bescherm het milieu”.

Het onderzoek in Suriname op risicofactoren van 2013, toont aan dat in de leeftijd tussen 15 en 64 jaar, van de mannen 34% rookt en bij de vrouwen is dat 6,5%. In Suriname sterven elk jaar ongeveer 500 mensen aan tabak-gerelateerde ziekten, dat is bijna 12% van alle sterfgevallen in het land. Tabaksgebruik is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, longaandoeningen, kanker, diabetes type 2, hypertensie en andere ziekten. Tabaksgebruik brengt enorme kosten met zich mee door toenemende ziekteverzorgingskosten en afnemende productiviteit. In Suriname zijn de kosten van tabak-gerelateerde ziekten jaarlijks SRD 508 miljoen waarvan naar schatting SRD 53 miljoen gezondheidskosten zijn en SRD 455 miljoen in verlies aan productiviteit.

Tabaksgebruik is een gevaar voor ieder mens. Tabaksgebruik brengt leed, ziekte en dood met zich mee en landen en gezinnen in financiële nood.

Het verslechtert gezondheidsverhoudingen en verscherpt armoede, omdat de armste groepen minder geld uitgeven aan essentiële behoeften zoals voeding, onderwijs en gezondheidszorg. Meer dan de helft van de vroegtijdige overlijdens door tabaksgebruik, vindt plaats in landen met lage of middelbare inkomens, die daarmee grotere moeite hebben om hun ontwikkelingsdoeleinden te realiseren.

De WHO roept alle regeringen op om ervoor te zorgen dat de mensen toegang hebben tot intstanties die zich richten op het terugbrengen van tabaksgebruik. Dit zal als resultaat hebben dat de gezondheid wordt verbeterd, levens worden gered en besparing van geld.

Bronvermelding: Wereld Anti-Tabaks Dag 2021: “Commit to Quit” (gov.sr)

                         Wereld Anti-tabaksdag (WHO) - NVVN