HANDHYGIËNE VOOR IEDEREEN

Bijgewerkt: 14-10-2020 , afdeling Corporate Communications

De Covid-19-pandemie herinnert ons eraan dat handhygiëne een effectieve manier is om de verspreiding van een levensgevaarlijk virus in te dammen. Een eenvoudige en goedkope manier van goede handhygiëne is het gebruik van water en zeep. Wanneer wij consistent zijn in het hebben van goede handhygiëne, kunnen wij samen erop toezien dat er een drastische vermindering komt van het aantal mensen dat ziek wordt als gevolg van ziekteverwekkers die via de handen worden overgebracht. Om deze reden is de Internationale Dag van het Handen Wassen, welke jaarlijks wordt gehouden op 15 oktober, in het leven geroepen; om mensen te leren hoe zij hun woongemeenschap gezond kunnen houden door regelmatig de handen te wassen. De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt dit jaar aandacht voor het belang van handen wassen met het thema: 'Handhygiëne voor iedereen'.

Het is bewezen dat de gevolgen van goede handhygiëne kunnen variëren van een afname van diarree gevallen met gemiddeld 23-40 % tot minder ziekteverzuim vanwege gastro-intestinale aandoening (maag- darmklachten) bij schoolkinderen met 29-57 %. En vermindering van het aantal mensen die te kampen krijgen met luchtwegaandoeningen, zoals verkoudheid, met 16-21 %. Alsook een terugval van diarreeziekte bij mensen met een verzwakt immuunsysteem met ongeveer 58%.

Wanneer moet je je handen wassen?

Dat je je handen moet wassen na een toiletbezoek, spreekt voor zich. Maar ook in de volgende situaties is het belangrijk om je handen te wassen(ontsmetten):

• Voordat je gaat eten of eten gaat klaarmaken;
• Na het aanraken van rauw vlees of rauwe vis;
• Na hoesten of niezen in je handen;
• Na het snuiten van je neus;
• Na het aaien van een (huis)dier;
• Na het schoonmaken;
• Nadat je in een winkel of openbare ruimte bent geweest, bijvoorbeeld in de supermarkt.