HEB JE OGEN LIEF

Bijgewerkt: 13-10-2021 , Corporate Communications

Heb je ogen lief

#LoveYourEyes

Wereld Zicht Dag 2021 is een jaarlijks terugkerend bewustwordingsdag die wordt gehouden om aandacht te besteden aan slechtziendheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben minstens een miljard mensen in de wereld geen toegang tot adequate oogzorg en zijn er miljoenen met een visuele beperking die kan worden voorkomen of nog moet worden aangepakt. Om dit probleem landelijk en wereldwijd aan te pakken, moeten mensen zich bewust zijn van de gezondheid van hun ogen. Daarom draait het thema voor 2021 om #LoveYourEyes (= Heb je ogen lief).

Onze wereld is gebouwd op het vermogen om te zien. Het gezichtsvermogen is de meest dominante van onze zintuigen, van eminent belang bij elke wending van ons leven. Baby’s zijn afhankelijk van hun gezichtsvermogen om hun moeder te herkennen; peuters om te leren lopen; leerlingen om op school te lezen en leren; jonge mensen om deel te nemen aan het arbeidsproces en senioren om hun onafhankelijkheid te behouden. Slechtziendheid heeft dus gevolgen voor alle aspecten van het leven waaronder dagelijkse persoonlijke activiteiten, interactie met mensen, studie- en werkmogelijkheden en toegang tot openbare diensten.

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigt dat slechtziendheid personen in elke leeftijdsklasse treft. De meerderheid van degenen die getroffen zijn door slechtziendheid is ouder dan 50 jaar. Niet-geopereerde cataract en niet-gecorrigeerde brekingsafwijkingen zijn de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid. Maar andere oorzaken, zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie, glaucoom, diabetische retinopathie en infectieziekten van het oog, kunnen niet worden genegeerd en moeten ook worden aangepakt.

Niet-gecorrigeerde brekingsfouten verwijst naar oogproblemen die eigenlijk gecorrigeerd zouden kunnen worden met een bril. Maculadegeneratie is een oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat, doordat de kwaliteit van de macula afneemt. Glaucoom is een verzamelnaam van aandoeningen die schade aan de oogzenuw tot gevolg heeft en verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt. En diabetische retinopathie is beschadiging van het netvlies vanwege suikerziekte.

Volgens Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie zet de Wereldgezondheidsorganisatie zich in om met landen samen te werken om de levering van oogzorg te verbeteren, met name door middel van eerstelijnsgezondheidszorg; het verbeteren van gezondheidsinformatiesystemen voor oogzorg; en het versterken van het oogzorgpersoneel – drie factoren die de implementatie van adequate oogzorg mogelijk maken.

Bronvermelding
https://www.iapb.org/world-sight-day/ (12 oktober 2021)
https://www.who.int/news-room/events/detail/2021/10/14/default-calendar/world-sight-day-2021                (12 oktober 2021)
https://oogfonds.nl/oogziektes/maculadegeneratie/wat-is-maculadegeneratie (12 oktober 2021)
https://www.thuisarts.nl/glaucoom (12 oktober 2021)
https://www.who.int/health-topics/blindness-and-vision-loss#tab=tab_1 (12 oktober 2021)