HOGE BLOEDDRUK EEN “STILLE MOORDENAAR”

Bijgewerkt: 17-05-2022 , Corporate Communications

Elk jaar wordt op 17 mei de Wereld Hypertensie Dag gehouden. Dit is een initiatief van de World Hypertension League (WHL) - whleague.org. Deze dag wordt gehouden om wereldwijd het bewustzijn over hypertensie, ook wel Hoge bloeddruk genoemd en de gevolgen ervan, te verspreiden. Het thema van Wereld Hypertensie Dag 2022 is 'Meet je bloeddruk nauwkeurig, beheers het, leef langer.

Hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, en de belangrijkste doodsoorzaak in Suriname. Hypertensie wordt daarom ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd vanwege de minimale symptomen. Het risico wordt vergroot door roken, overmatig gebruik van alcohol, ongezonde voeding (veel suiker-, zout- en vethoudende producten, weinig groente en fruit) en onvoldoende beweging. Ook de combinatie van hoge bloeddruk met suikerziekte (diabetes) en een hoog cholesterolgehalte kan fataal zijn. Het is daarom van belang dat mensen regelmatig hun bloeddruk meten en controleren, zodat ze op tijd behandeld kunnen worden.

Personen met een verhoogde bloeddruk moeten erop letten voldoende water te drinken en gezond te eten, waaronder zoveel mogelijk verse groenten en fruit en minder vet, zout en suiker. Dagelijks fysieke activiteiten ondernemen zoals rondjes rennen op het erf, touwtjespringen, maar ook intensief lopen, harken of bezemen, is aangeraden.

Bronvermelding:

World Hypertension Day 2022: Significance, Aim, Indian Perspective (uniquenewsonline.com)

Wereld Hypertensie dag - Culturu.com