SAVE LIVES: CLEAN YOUR HANDS

Bijgewerkt: 05-05-2022 , Corporate Communications

Vandaag is het World Hand Hygiene Day (Internationale dag van de Handhygiëne). Hygiëne is altijd belangrijk, maar al helemaal in de gezondsheidszorg. Daarom organiseert de Wereld Gezondsheids Organisatie (WHO) op 5 mei de Internationale Dag van de Handhygiëne om zorgmedewerkers bewust te maken van het belang van hygiëne.

De wereldwijde campagne SAVE LIVES: Clean Your Hands, is in 2009 gelanceerd. Deze dag heeft als doel de wereldwijde promotie, zichtbaarheid en duurzaamheid van handhygiëne in de gezondheidszorg te behouden en mensen samen te brengen ter ondersteuning van de verbetering van handhygiëne over de hele wereld.

Handhygiëne is in professionele keukens, restaurants en in de gezondheidszorg essentieel. Virussen zoals griep verspreiden zich gemakkelijk via handcontact. Door te zorgen voor goede handhygiëne, voorkom je ook dat schadelijke bacteriën makkelijker op voedsel en werkoppervlakken terecht komen.

U kunt uw handen wassen met water en zeep of u kunt handalcohol/ handsanitizer gebruiken. Uw handen wassen met water en zeep is nodig bij zichtbaar vervuilde handen of plakkerig aanvoelende handen. Wanneer de handen zichtbaar schoon zijn en niet plakkerig aanvoelen kun je handalcohol/ handsanitizer gebruiken. Gebruik van handsanitizer is sneller uitvoerbaar en je bent niet afhankelijk van de aanwezigheid van een wasbak, water, zeep en een disposable/ wegwerpdoekjes.

Handen wassen op de juiste manier:

  • Gebruik schone materialen: vloeibare zeep (geen stuk zeep) en een wegwerpdoekje of een stukje keukenpapier in plaats van een al gebruikte stoffen handdoek.
  • Neem voldoende zeep.
  • Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden.
  • Bij het wassen van je handen vergeet je vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet.
  • Spoel je handen af met flink stromend water.
  • Droog ze goed af met een wegwerpdoekje of een schoon stuk keukenrol.
  • Raak de kraan niet aan met je handen als je je handen gewassen hebt, anders besmet je je handen weer met de micro-organismen die je bij het opendraaien op de kraan hebt achtergelaten. Gebruik de elleboogbediening of een wegwerpdoekje om de kraan te sluiten.

 

Bronvermelding:

World Hand Hygiene Day (who.int)

Wereld Handhygiëne dag: download 6 tips over handen wassen (keukenhygiene.com)