THE LITTLE CANCER WARRIOR

Bijgewerkt: 16-02-2022 , Corporate Communications

The little Cancer Warrior

De kleine kanker-strijder


Op 15 februari is het Wereld Kinderkanker Dag. Ieder jaar staat de wereld op deze dag stil bij dit onderwerp en krijgen kinderen die leiden aan kanker extra aandacht. Kinderkanker heeft enorme impact op kinderen en gezinnen. Kanker bij volwassenen is al erg, maar er is toch “iets” aan kinderen met kanker dat de harten van mensen extra raakt.

Lucas Banket was 14 maanden oud toen er bij hem kanker werd ontdekt. Het ging om neuroblastoom in de buikholte. Neuroblastoom is een tumor die het meest voorkomt in het merg van de bijnier in de buik, soms in de borstholte, het bekken of de hals. Met ondersteuning van het SZF (ARMULOV) vertrok hij naar Colombia voor behandeling alwaar er een tweede tumor werd ontdekt: ganglioom. Deze is een gezwel van de zenuwcellen.

Lucas is intussen 5 jaar oud. Luqen Banket, vader van Lucas, deelt openhartig het verhaal van zijn zoon en het gezin; een verhaal over moed, uitdagingen en doorzettingsvermogen.

Lucas was een avond zonder t-shirt aan het slapen aan toen Luqen en zijn vrouw een knobbel aan de onderbuik zagen. Bij het inspecteren met de hand, voelde dit heel hard aan. Ze hadden toen besloten om hem naar de dokter te brengen voor onderzoek. Na een MRI-Scan kregen zij het minder prettige nieuws te horen: Lucas had kanker. “Mijn zoon gaat dood. Dit was de eerste gedachte die in mij opkwam”, zegt Luqen. “Mijn vrouw en ik begonnen te huilen, maar heel gauw daarna vonden wij de moed om hiermee te stoppen, want verdriet maakt de duivel blij.”

Lucas moest naar Colombia vertrekken voor behandeling. Dit was een grote uitdaging o.a. vanwege het cultuur- en taalverschil. Maar Luqen liet zich niet uit het veld slaan. Hij had één doel voor ogen; Lucas moest beter worden! Ongeacht zijn emoties beschouwde hij het als zijn plicht om sterk te blijven voor zijn vrouw en kind. Om hun te allen tijde te kunnen troosten en moed in te spreken.

Lucas is nu 5 jaar oud en groeit normaal, zoals elk ander kindje zonder kanker. Daar letten zijn ouders heel goed op, want volgens de radioloog kan zijn groei gestagneerd worden als gevolg van de 42 pakken chemotherapie en 16 sessies radiotherapie. “Lucas groeit goed. Ook zijn haar groeit uitstekend, want die komt nu tot onder zijn schouderbladen. Zijn haar willen we laten uitgroeien om dit te kunnen doneren aan een instantie in Colombia voor kinderen met kanker”, zegt Luqen.

Na twee geslaagde operaties in Colombia is Lucas genezen verklaard en gebruikt hij geen medicatie meer. Helaas heeft wij wel één complicatie overgehouden. Op willekeurige momenten krijgt hij het heel warm en wordt vuurrood. Om dit te verhelpen, krijgt hij een koude bad en mag hij verder spelen in een gekoelde kamer (airco). Frequente controles door de kinderarts blijven noodzakelijk. Er wordt één keer per jaar een MRI-scan gemaakt en één keer per kwartaal moet hij zich aanmelden voor controle, waarbij er o.a. een lab-onderzoek wordt gedaan.

Aan alle ouders/verzorgers van kinderen met kanker willen Luqen en Gail het volgende zeggen:

“Blijf vechten en geef niet op! Er zijn ups en downs. Het is belangrijk dat je niet bij de pakken blijft zitten maar dat je er alles aan doet om uit de situatie te komen. Zolang de kanker niet is uitgezaaid, is er licht aan het einde van de tunnel. Blijf vechten voor jouw kind en volg het advies van de specialist op. Laat direct weten wanneer iets onduidelijk is en let erop dat uw kindje de medicijnen optijd inneemt! Wij zijn blij dat wij vandaag terug kunnen blikken en over ons verhaal kunnen praten. Together we did it. And together we shall go on!