TUBERCULOSE: DE TIJD DRINGT

Bijgewerkt: 24-03-2021 , afdeling Corporate Communications

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (World Health Organization, afgekort WHO), behoort tuberculose (TBC) tot één van de dodelijkste infectieziektes in de wereld. Een conclusie die wordt getrokken op basis van data die aangeeft dat deze ziekte dagelijks ruim 4,000 levens opeist en gemiddeld 28,000 mensen hiermee besmet raken. Het thema voor Wereld Tuberculose Dag 2021 is: “De tijd dringt”. De tijd dringt om in solidariteit samen te strijden voor een tuberculose vrije wereld. De tijd om te handelen is nu! Aangezien de wereld nog in de greep is van de Covid-19 pandemie, vormt deze ernstige risico’s voor de wereldwijde aanpak van TBC en de toegang tot preventieve gezondheidszorg en medische behandeling.

Gesloten en open TBC

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gesloten en open TBC. Bij gesloten TBC zit de bacterie, genaamd Mycobacterium Tuberculosis, in het lichaam gevangen en is deze niet besmettelijk. Bij open TBC kan de bacterie juist gemakkelijk uit de longen worden gehoest of geniest. Op deze wijze draagt een besmette persoon de TBC-bacillen over op contactpersonen; namelijk door de lucht.

Herkennen

Het herkennen van de ziekte is lastig. Waarom? Mensen die besmet zijn geraakt, ontwikkelen niet altijd daadwerkelijk de ziekte tuberculose. Wat ook nog speelt is dat de ziekteverschijnselen van TBC heel algemene klachten zijn die ook optreden bij andere ziektebeelden. Klachten variëren van hoesten, nachtzweten, moeheid tot gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. Merkwaardig is dat degenen met longtuberculose last hebben van langdurige hoestklachten (langer dan drie weken) en zij hoesten soms bloederig slijm op.

Behandelen

Het goede nieuws is dat tuberculose behandeld kan worden door middel van een antibioticakuur van zes maanden. De arts schrijft een combinatie van medicijnen voor om te voorkomen dat de bacterie resistent (ongevoelig) wordt. Bij de behandeling wordt er nadruk gelegd op het afmaken van de kuur (of Het is belangrijk dat de kuur wordt afgemaakt)

Daarnaast zal de geïnfecteerde persoon rekening moeten houden met een goede ‘hoesthygiëne’, zeker bij open tuberculose. Hoesten en niezen moet in een zakdoek of met de elleboog voor de mond gebeuren om verspreiding van deze ziekte te voorkomen.

Tegen tuberculose bestaat er ook een vaccin, maar deze wordt alleen volgens strikte richtlijnen gegeven.

 

Bronvermelding

https://www.who.int (24 mrt 2021)
https://www.bravisziekenhuis.nl (24 mrt 2021)
https://www.kindengezin.be (24 mrt 2021)
https://www.szf.sr/gezondheidsencyclopedie (24 mrt 2021)