VEEL GEBOORTEAFWIJKINGEN, ÉÉN STEM

Bijgewerkt: 03-03-2021 , afdeling Corporate Communications

Vanaf 2015 wordt er jaarlijks op 3 maart aandacht besteedt aan het onderwerp “geboorteafwijkingen”. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie was het benoemen van 3 maart tot Werelddag Geboorteafwijkingen het juiste instrument om hiervoor aandacht te vragen. Dit jaar is het thema:“Veel geboorteafwijkingen, één stem”. Hiermee roept de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) een ieder op om mee te helpen meer bewustwording te creëren, de oorzaken en de impact van aandoeningen op de volksgezondheid te identificeren. Een geboorteafwijking is een structurele afwijking waarmee baby’s geboren worden. Deze ontwikkelt zich in de baarmoeder en tast de werking en/of het uiterlijk van het lichaam aan.

CDC, een nationaal instituut voor volksgezondheid in de Verenigde Staten , geeft aan dat er jaarlijks over de hele wereld 3-6% kinderen geboren worden met een ernstige afwijking. Deze geboorteaandoeningen zijn niet gebonden aan geboorteplaats, sociaaleconomische status of etniciteit. Organisaties als de CDC pleiten voor registratie van geboorteafwijkingen, meer onderzoek naar de oorzaken hiervan, betere preventie, verhoging van de levenskwaliteit van personen met aangeboren aandoeningen en begeleiding naar een volwaardige participatie in de samenleving.

Enkele oorzaken van geboorteafwijkingen:

- Overgewicht
Baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap overgewicht zijn, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van aangeboren afwijkingen, in het bijzonder hartafwijkingen. Dat blijkt uit een studie van het Zweedse Karolinska Instituut gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). Onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 1,2 miljoen moeders en hun kind. Zij adviseren dat vrouwen met een kinderwens moeten streven naar een normaal gewicht om het risico op ernstige geboorteafwijkingen te verminderen.

- Roken tijdens de zwangerschap
Roken tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogd risico op doodgeboren baby’s, geboorteafwijkingen, ernstige ademhalingsproblemen of astma. Ook meeroken of passief roken is gerelateerd aan:

• hogere kans op zwangerschapsverlies;
• vroeggeboorte en laag geboortegewicht van de baby;
• verhoogd risico op plotselinge onverwachte dood na de geboorte en
• geboorteafwijkingen.

- Tekort aan foliumzuur
Als een vrouw één maand vóór tot en met de eerste 3 maanden tijdens de zwangerschap onvoldoende foliumzuur in haar lichaam heeft, kan dit resulteren in ernstige geboorteafwijkingen van de hersenen en ruggengraat van de baby. De zogenaamde neurale buisdefecten. Foliumzuur is een B-vitamine die door het lichaam wordt gebruikt om nieuwe cellen te maken. De CDC adviseert dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd elke dag 400 microgram foliumzuur krijgen om neurale buisdefecten te helpen voorkomen.

Bronvermelding
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/191051-aangeboren-afwijkingen-oorzaken-van-geboorteafwijkingen.html (02 mrt 2021)

https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/features/birth-defects-day.html#:~:text=March%203rd%20is%20World%20Birth,birth%20defects%2C%20one%20voice.%E2%80%9D (02 mrt 2021)

https://www.huizekindervreugd.nl/zwanger-worden/de-zwangerschapsgids-voor-vaders/roken-tijdens-de-zwangerschap/ (02 mrt 2021)

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=24235 (02 mrt 2021)