VROEGTIJDIGE BEVALLING

Bijgewerkt: 18-11-2020 , afdeling Corporate Communications

Een zwangerschap duurt meestal 37 tot 42 weken. Een bevalling voordat de zwangerschapsduur 37 weken is, noemen we een vroegtijdige of preterme bevalling. Doordat je kindje te vroeg is geboren (prematuur), heeft je kindje extra medische zorg nodig omdat hij of zij nog niet helemaal volgroeid is.

Indien een bevalling zich voordoet vóór de 32 weken spreken wij van een extreme vroeggeboorte. Kinderen die worden geboren voor 37 weken, worden soms opgenomen op de couveuse afdeling. Een enkele keer moet zij zelfs opgenomen worden op de NICU, een intensive care voor te vroeg geboren kinderen, met name wanneer zij voor 32 weken worden geboren. Omdat alle organen nog onrijp zijn, kunnen zich ernstige complicaties voordoen. Ook hebben kinderen die te vroeg worden geboren een grotere kans op leerproblemen en gedragsstoornissen.

Wereld Prematurendag

Leonie Overman is verloskundige en coördinator van de verloskundige zorg bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Geyersvlijt. Zwangeren zijn altijd welkom op de poli, ook op zon- en feestdagen. Het belang van contact tussen de zorgverlener en de zorgvrager vindt de verloskundige zeer belangrijk. Daarom wordt de drempel bewust laag gehouden.

“Zwangerschapscomplicaties verhogen de kans op vroeggeboorten. Zwangere vrouwen en de mensen om hen heen moeten zich hier bewust van zijn en alert blijven. Met de juiste behandeling kunnen wij het aantal vroeggeboorten minimaliseren. Daarom is het noodzakelijk dat zwangeren en prenatale zorgverleners goed met elkaar communiceren”, zegt Overman.

Bewustwordingscampagnes in verband met Wereld Prematurendag, die elk jaar op 17 november wordt herdacht, zijn bedoeld om de gemeenschap bewust te maken van de negatieve gevolgen die vroeggeboorten kunnen hebben voor gezinnen en vooral baby’s.

In Suriname kunnen baby’s vanaf een zwangerschapsduur van 27 weken behandeld worden op de ‘NICU’. Tussen de 25 en 27 weken zwangerschapsduur zal de kinderarts op basis van onder andere gewicht, vitaliteit en risicofactoren beoordelen of behandeling mogelijk is.

Als een baby onder de 27 weken zwangerschap met een uitgesproken groeiachterstand wordt geboren en zware ademhalingsproblemen heeft, is een behandeling dikwijls zinloos. Dan weet je met grote zekerheid dat het kind geen kans op een kwaliteitsvol leven heeft. Ook wat er aan de geboorte is vooraf gegaan, is belangrijk. Waren er ernstige complicaties tijdens de zwangerschap? Heeft de moeder voor de geboorte corticosteroïden gekregen? Die medicatie bevordert de rijping van de longen en de hersenen.’

Na een vroeggeboorte kunnen hersenbeschadigingen optreden door zuurstoftekort, bloedingen en infecties. Ook krijgen vroeggeboren baby’s tijdens hun opname op de intensive care veel zintuigelijke prikkels te verduren. Ze worden blootgesteld aan licht, geluid en pijnprikkels, terwijl ze geruststellende prikkels, zoals wiegen en vastgehouden worden, moeten missen.
Ernstig vroeggeboren kinderen ervaren meer problemen in de prikkelverwerking. Ook vertonen zij vaker symptomen van ADHD en autisme. Bovendien blijkt er een samenhang tussen verstoorde prikkelverwerking en symptomen van ADHD en autisme.

Oorzaken
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een baby te vroeg wordt geboren.

Factoren bij de moeder:

• afwijkende werking van de baarmoederhals
• zwangerschapsvergiftiging
• hoge bloeddruk
• infecties bij de moeder
• ernstige ziektes bij de moeder
• middelenmisbruik (alcohol/drugs)
• slechte sociaaleconomische omstandigheden

Factoren bij het kind:

• meerlingzwangerschap
• aangeboren afwijkingen
• chromosoomafwijkingen
• infectie

Factoren van de baarmoeder:

• ontsteking
• loslaten van de placenta
• voorliggende placenta
• voortijdig gebroken vliezen

Vaak is de oorzaak van vroeggeboorte echter niet duidelijk. Wat kan ik als zwangere doen om de kans op een vroegtijdige bevalling te verkleinen?

-Drink geen alcohol
Er zijn aanwijzingen dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol schadelijk kunnen zijn voor de zwangerschap, de groei en de ontwikkeling van uw kind.

-Stop met roken
Roken vergroot de kans op sterfte van de vrucht, op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

-Gezonde voeding
Eet gezond en gevarieerd (niet meer of minder dan normaal).
Aanvullende vitaminen en mineralen zijn niet nodig. Neem geen vitaminen zonder overleg. Sommige vitamines, zoals vitamine A kunnen bij teveel gebruik schadelijk zijn voor de baby.

Beperk het gebruik van koffie en andere dranken met cafeïne, zoals cola en energiedrankjes. Te veel cafeïne geeft kans op een laag geboortegewicht. Probeer eventueel cafeïnevrije koffie.

Eet geen lever of leverproducten.

Eet vlees, kip, vis, schaal- of schelpdieren alleen als het goed doorbakken is.

Drink of eet geen rauwe melk of melkproducten. En eet geen rauwe eieren of producten waar deze in verwerkt zijn (zoals zelfgemaakt mayonaise en tiramisu).

Zorg ervoor dat u fruit, sla en rauwe groenten goed wast, voordat u ze eet.

Vermijd producten als zachte ongepasteuriseerde kazen, gerookte of gemarineerde vis, gerookte mosselen, kant- en klare voedingsmiddelen, softijs en voorgesneden salades.

Laat u op tijd en regelmatig controleren door uw arts of verloskundige.